/Aanpassingen voor ouderen in en om het huis

Aanpassingen voor ouderen in en om het huis

Steeds meer ouderen blijven langer thuis wonen dan voorheen. Om de bewoner zo lang mogelijk (grotendeels) zelfredzaam te houden, zijn vaak enige aanpassingen in het huis nodig. In de vorm van zorghulpmiddelen zoals een douchestoel, rollator of toiletverhoger. Maar daarnaast ook door bouwtechnische aanpassingen om het gebruik van de zorghulpmiddelen mogelijk te maken. In dit artikel vind je handige tips om bijvoorbeeld het huis van je (schoon)vader of (schoon)moeder seniorproof te maken.

Toilet

Het gebruik van het toilet zal vaak steeds meer inspanning kosten door krachtverlies. Dankzij bepaalde toilethulpmiddelen kan het toiletbezoek een stuk minder ongemakkelijker worden. Zo kan een wandbeugel zorgen voor een handig optrekpunt bij het gaan staan. Een toiletverhoger kan er ook voor zorgen dat opstaan gemakkelijker wordt.

Badkamer

Lang staan steeds lastiger worden. Daarom kan een douchestoel heel fijn zijn. De gebruiker hoeft zich hierdoor minder in te spannen. Ook wordt vallen hierdoor meer voorkomen. Voor meer informatie kunt u via de volgende link verschillende voorbeelden bekijken: douchestoelen.

Vaak is er voor douchestoelen wel een gelijkvloerse douche nodig voor voldoende ruimte. Douchen in een douchebak of bad, is vaak niet meer mogelijk. Wordt er gebruik gemaakt van een doucherolstoel of stroomt het water sowieso te veel over de vloer? Dan kan een waterkeerprofiel een handige oplossing zijn. Deze rubberen strips kunnen op de vloer worden gelegd en zullen het water tegen houden. Dankzij de vorm van de waterkeringsprofielen, zal een wiel van een rollator of doucherolstoel vrij gemakkelijk op de strip kunnen rollen.

Net als in een toilet, kan ook in de badkamer een wandbeugel fijn zijn. De kans op vallen wordt hierdoor verkleint en het opstaan vanaf een douchestoel wordt makkelijker.

Drempels binnen en buiten het huis

Voor veel ouderen worden drempels letterlijk een hele drempel. Bijvoorbeeld door het extra valgevaar doordat men vaak minder de voeten begint op te tillen. Daarnaast door het gebruik van een rollator, rolstoel of scootmobiel.
Binnendrempels kunnen worden vervangen door een drempelvervanger. Buitendrempels kunnen worden verbeterd dankzij een drempelhulp. Hierdoor kan de bewoner weer gemakkelijker over de drempel lopen en rollen met bijvoorbeeld een rollator. Maar ook binnen worden drempelhulpen steeds meer toegepast. Zowel bij lage als hoge drempels. Via de volgende link vindt u diverse voorbeelden: drempelhulpen.