/BHV en brandveiligheid

BHV en brandveiligheid

BHV, oftewel bedrijfshulpverlening is een term voor een tak van hulpverlening die niet door de overheid is geregeld. Of ja, de overheid heeft wel de wet- en regelgeving opgesteld die hiervoor geldt en ziet er regelmatig op toe dat dit ook goed wordt uitgevoerd. Als je niet weet wat BHV inhoudt, is dit een niet veelzeggende term. Waar het eigenlijk op neer komt, is het kunnen handelen in alle mogelijke noodsituaties die zich in en rondom de werkplek zouden kunnen voordoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gaslek, brand, bommelding, ongelukken, verwondingen en ga zo maar door. Hoewel het belangrijk is om zoveel mogelijk mensen hierin wegwijs te maken, is de wettelijke verplichting dat er ten allen tijde iemand aanwezig moet zijn met een BHV certificaat. 

Hoe kom je hieraan?  

Een BHV certificaat kun je krijgen door, hoe verrassend ook, het volgen van een BHV-cursus. Hierbij worden je allerlei verschillende vaardigheden bijgebracht, zoals reanimatie, wondverzorging, ontruiming en ga zo maar door. Hierbij heb je natuurlijk ook te maken met een hoop kennis, want de praktijk heeft ook theorie nodig, maar vooral veel oefening. Tijdens deze cursus maak je gebruik van een reanimatiepop, brandweer oefenmateriaal, nepwonden en ga zo maar door. Er wordt van alles uit de kast getrokken om je door middel van realistische scenario’s klaar te stomen voor allerlei verschillende noodsituaties. 

Het belang van BHV 

Veel bedrijven zien het regelen van BHV zaken als een onnodige bijzaak en een bijkomende kostenpost. Dit is echter allerminst zo. De BHV’er draagt namelijk de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de werknemers op het moment dat zich een calamiteit voordoet. In de praktijk zie je dat men in geval van nood in paniek raakt, gedesoriënteerd raakt en vervolgens vallen er gewonden. Een BHV’er is hierin getraind en weet de kalmte en beheersing te behouden tijdens zulke situatie.