/Bitterballen vs. kroketten

Bitterballen vs. kroketten

Zowel kroketten als bitterballen behoren in Nederland en sommige andere landen al jarenlang tot de meest populaire snacks. Dat deze snacks veel op elkaar lijken (afgezien van de vorm) mag duidelijk zijn. Evenwel vragen veel mensen zich ook wel eens af of er ook verschillen bestaan tussen deze twee iconen uit de snackwereld. In dit artikel gaan we dieper in op deze verschillen tussen bitterballen vs. kroketten. Dat doen we mede door situaties te schetsen waarin de kroket of juist de bitterbal het meest passend is.

Waar bestaan bitterballen en kroketten zoal uit?

Van oudsher bestaan bitterballen en kroketten uit twee basisonderdelen. Hierbij gaat het ten eerste om een krokante korst die van een zorgvuldig samengesteld paneermeel is gemaakt. Dit meel bevat normaal gesproken onder meer bestanddelen van melk en ei. Dit om de uiteindelijke korst meer een optimale binding te geven, waardoor de korst tijdens het verhitten niet openbarst.

Het tweede basisbestanddeel van de klassieke kroket en bitterbal is vervolgens rundvleesragout. Uit deze ragout, die uiteraard wordt aangevuld door kruiden en smaakstoffen, wordt het grootste deel van de smaak ontleend van de uiteindelijke snack.

Daarnaast bevatten kroketten en bitterballen normaliter onder andere diverse verdikkingsmiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en kleurstoffen. Hierbij mag je ervan uitgaan dat het gaat om ingrediënten en E-nummers die door officiële instanties zijn goedgekeurd. Deze ingrediënten zorgen voor precies de gewenste smaak, textuur, kleur en houdbaarheid van de snacks.

De kleine verschillen tussen bitterballen en kroketten verklaard

Laten we er niet omheen draaien: buiten de vorm is het niet eenvoudig om duidelijke verschillen te vinden tussen bitterballen en kroketten. Wel zien we dat het gehalte aan (rund)vlees in een kroket doorgaans iets hoger is dan in een bitterbal, waar het aandeel aan korst juist net iets hoger is. Verder kunnen de samenstellingen aan ingrediënten en toevoegingen (zoals E-nummers) licht van elkaar afwijken, waardoor kleine nuanceverschillen tussen beide snacks ontstaan.

De grootste verschillen tussen kroketten en bitterballen bestaan in feite uit de manier van opdienen en de situaties waarin deze snacks geschikt zijn. Hieronder gaan we daar dieper op in.

Wanneer kies je normaliter voor bitterballen?

Een bitterbal is volgens velen bij uitstek ideaal om als borrelhapje of als snack bij een feestelijke aangelegenheid op te dienen. Het gunstige aan bitterballen is natuurlijk dat je deze met gemak met één hand kunt vasthouden. Zo houd je je andere hand beschikbaar voor je drankje. Zelfs op of rond de dansvloer zou je in de gauwigheid even een bitterbal kunnen nuttigen. Daarnaast lenen bitterballen zich er uitstekend voor om samen van te genieten. De veel grotere kroket is voor deze omstandigheden niet geschikt.


Situaties waarin kroketten de voorkeur verdienen

Kroketten zouden eveneens goed dienst kunnen doen als snack, maar niet zozeer tijdens een feest waar een groot publiek aanwezig is. Dikwijls worden kroketten namelijk toch meer gezien als een heus tussendoortje of zelfs als belangrijk onderdeel van een grotere maaltijd. Niet zelden wordt een kroket ook in een broodje opgediend, iets dat met bitterballen uiteraard maar zelden gebeurt. Gunstig aan kroketten is bovendien dat deze vanwege hun grootte langer warm blijven. Door al deze kwaliteiten zijn kroketten altijd verkrijgbaar bij cafetaria’s, dit terwijl bitterballen daar niet altijd te koop zijn.