/Blaren bij het sporten.

Blaren bij het sporten.

Tijdens het sporten wil je zo min mogelijk worden afgeleid, zodat je jezelf goed kan focussen op het spel. Een blaar of blessure door een niet juiste schoen is dan ook erg vervelend. Om te voorkomen dat dit gebeurd, is het belangrijk dat je juist geïnformeerd bent over welke schoen bij jou past. Bij basketbal worden je schoenen tot het maximale gebruikt waardoor een blaar snel is opgelopen. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het aanschaffen van de juiste basketbalschoenen.

De juiste pasvorm

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten basketbalschoenen. Elk merk en model heeft zijn eigen pasvorm. De meeste Nike basketbalschoenen zijn smal. Heb jij een brede voet en een smalle schoen, is de kans op een blaar of een zere voet aanwezig. Om dit dus te voorkomen is het belangrijk om te kijken wat voor voeten je hebt. Bijna alle basketbalschoenen die tegenwoordig worden geproduceerd hebben een strakke fit. Dit houdt in dat ze (smal of breed) altijd strak zitten om je voet. Soms kan het zijn dat je voet dus gewoon even moet wennen aan de strakke fit van de schoen.

Schoenmaat

De schoenmaat van basketbalschoenen is ook enorm belangrijk om blaren te voorkomen. Is de schoen te groot, dan is de kans op schuiven in de schoen aanwezig. Als je gaat schuiven in je schoen krijg je plekken waar wrijving ontstaat. Bij langdurige wrijving in je schoen (vaak bij sporten of intensief bewegen) ontstaan dus blaren.

Is de schoenmaat te klein, kan het zijn dat het bovenste materiaal van een basketbalschoen drukt op je voet. Als een stug materiaal drukt op je voet, kan ook daar wrijving ontstaan. Wij adviseren vaak een kleine ruimte over te houden bij de teen. Ga je wat intensiever bewegen, is het wel prettig om niet gelijk de voorkant van je schoen te voelen.

 Materiaal

De materialen van de meeste basketbalschoenen worden steeds lichter en zachter gemaakt. Dit gaat vaak niet ten koste van de stevigheid, en zorgt voor voor een universele pasvorm. Door dit zachte materiaal (bijvoorbeeld mesh) is de schoen lekker licht, en prettig om te dragen. Het materiaal is dus ook enorm belangrijk bij het voorkomen van blaren.

Samenvatting

Heb je overal op gelet en er ontstaat alsnog een blaar?

Het kan zijn dat je voet gewoon even moet wennen aan een schoen die wat strakker zit dan je uitgelopen sneakers of laarzen. Als je basketbalschoenen eenmaal zijn ingelopen, zitten ze vaak als slofjes!