/De geschiedenis van de Nederlandse GP

De geschiedenis van de Nederlandse GP

In het eerste of tweede weekend in mei 2020 zal de Formule 1 weer terugkeren op Nederlandse bodem. De F1 organisatie heeft uiteindelijk besloten om weer voor de eerste keer sinds 1985 te gaan racen op het circuit van Zandvoort. Hoewel er veel aan de baan, de accommodaties en de infrastructuur moet veranderen om echt een Formule 1 waardige baan te krijgen heeft de organisatie beloofd dit allemaal op tijd af te hebben. Er zijn in totaal 30 officiële Formule 1 GP’s gereden in Nederland, allemaal vonden ze plaats op het circuit van Zandvoort. Wij kijken even terug naar de geschiedenis van de Nederlandse GP.

De allereerste officiële GP

In 1952 vond de allereerste officiële Formule 1 GP in Nederland plaats, hoewel er van 1948 tot 1951 al 4 GP’s op Zandvoort waren gereden onder de namen Grand Prix van Zandvoort & Grand Prix van Nederland, werd het pas in 1952 toegevoegd aan het toen nog jonge Formule 1 kampioenschap. Deze eerste Formule 1 GP was een prooi voor de Italianen, kersverse wereldkampioen Alberto Ascari van Ferrari pakte zowel de snelste ronde in de kwalificatie en in de race en won deze ook uiteindelijk met ruime voorsprong op zijn mede Ferrari coureurs Emilio Giuseppe Farina en Piero Taruffi. Er deden ook twee Nederlanders mee, dit waren Jan Flinterman en Dries van der Lof van respectievelijk Maserati en HWM. Nadat het differentieel van Flinterman kapot raakte mocht hij verder rijden met de Maserati van Landi, hij eindigde uiteindelijk na 83 ronden op de negende plek. Van der Lof was nog in de race maar een aantal pitstops resulteerde erin dat hij niet geclassificeerd werd.

De allerlaatste GP op Zandvoort

In 1985 vond de allerlaatste Nederlandse GP plaats, deze was een prooi voor de in mei overleden Niki Lauda. Helaas is deze legendarische coureur er dus niet meer bij als de Formule 1 weer aankomt op Zandvoort in 2020. 

Aan het circuit is veel veranderd

Het circuit dat er toen lag is nu voor een groot deel heel anders, tot en met de allerlaatste GP in 1985 werd er nog geracet op het originele circuit. In 1999 zijn ze er met de schop in gegaan en is een heel groot deel van het circuit aangepast. Om het circuit klaar te maken voor de eerste Nederlandse GP sinds 1985 die in 2020 plaats zal vinden zal het circuit en de omliggende faciliteiten gemoderniseerd moeten worden, onder andere het rechte stuk zal verbreed worden en enkele bochten zullen aangepast worden. Ook worden er enkele pitboxen bijgebouwd en de bestaande pitboxen zullen worden opgeknapt en uitgebreid. Wil je al het nieuws omtrent de Formule 1 of de GP van Zandvoort in de gaten houden? Kijk dan op gptoday.net.