/De ideale thuiswerkplek inrichten

De ideale thuiswerkplek inrichten

Thuiswerken, het lijkt op dit moment het onderwerp van de dag te zijn. Door alle maatregelen rondom het COVID-19 virus zijn we massaal thuis aan het werk. Bovendien zijn er veel zelfstandige ondernemers die geen eigen kantoor hebben en dus altijd al thuis aan het werk zijn. Maar hoe richt je jouw ideale thuiswerkplek in? Om te beginnen heb je natuurlijk een bureau en een fijne bureaustoel nodig. Maar er komt nog meer bij kijken en daar gaan we in dit artikel wat dieper op in.

Waar moet een thuiswerkplek aan voldoen?

In principe moet een thuiswerkplek aan dezelfde eisen voldoen zoals je deze gewend bent op kantoor. Zo verwacht de arbodienst bijvoorbeeld dat er thuis een bureau en goede bureaustoel aanwezig is. Bovendien heb je de juiste verlichting nodig. In veel kantoorpanden zien we systeemplafonds met daarin een led paneel om de ruimte goed te verlichten. We snappen dat je thuis niet meteen een hele verbouwing gaat doen om de ruimte goed te verlichten, maar wellicht dat je een goede vloerlamp in de woonkamer hebt staan die je voorlopig even in jouw thuiswerkplek kunt gebruiken.

Is de eetkamertafel niet voldoende voor mijn thuiswerkplek?

We zien dat veel mensen aan hun eetkamertafel gaan werken en dit lijkt misschien onschuldig, maar het is heel slecht voor de houding van je lichaam. Een eetkamertafel is namelijk 76 á 78 cm hoog, terwijl een bureau bij een gemiddelde vrouw tussen de 71 á 73 cm hoog moet zijn voor een ergonomisch verantwoorde houding. Wanneer je dus de hele dag aan de eetkamertafel gaat werken zit je in een hele verkeerde houding. Op den duur zal je dit gaan merken in je rug en schouders en dat wil je natuurlijk niet!

Zorg voor een los beeldscherm, muis en toetsenbord

Volgens de arbo mag je officieel maar twee uur achter elkaar achter een beeldscherm werken en daarna moet je een pauze nemen. Maar waarom moet je dan een los beeldscherm, muis en toetsenbord gebruiken? Dat komt omdat een laptop eigenlijk niet gewenst is. Je kunt het beeldscherm niet verstellen in hoogte en bovendien heeft een laptop natuurlijk geen losse muis en toetsenbord. Als je maar heel even achter je laptop werkt maakt dat voor je houding niet zoveel uit, maar in deze huidige situatie waarin je hele dagen thuis werkt en achter je laptop zit zal dit op den duur voor lichamelijke klachten zorgen.  

Handige tips voor het inrichten van je thuiswerkplek

Denk goed na in welke ruimte in huis jij gaat thuiswerken. Over het algemeen zijn mensen snel afgeleid wanneer zij thuis aan het werk gaan. Zorg er daarom voor dat je je goed afsluit van geluiden van buitenaf. Bevindt de ruimte zich aan een drukke weg? Overweeg dan om te verkassen naar een andere ruimte in huis. Kun je de ruimte niet warm krijgen? Dan zal dit niet lekker werken zijn. Maar een kamer waar de hele dag de zon op staat wat ‘s middags wel een broeikas lijkt is natuurlijk ook niet fijn werken. Bovendien hoeft een thuiskantoor echt een saaie plek te zijn. Maak het daarom huiselijk om de thuiswerkplek er gezellig uit te laten zien. Bovendien zorgen rustige kleuren ervoor dat je je goed kunt concentreren waardoor je aan het einde van de dag kunt terugdenken hoe productief je die dag geweest bent.