/Dit heb je aan een dashcam

Dit heb je aan een dashcam

De dashcam of digitale videorecorder voor voertuigen is een hulpmiddel om de situatie rondom de wagen vast te leggen, met het oog op het verkrijgen van videobewijs bij een verkeersongeluk of een wetsovertreding. Kenmerkend zijn de kleine afmetingen, de grote beeldhoek en de constante opname. Deze apparatuur wordt aangedreven door het elektrische netwerk van de auto door middel van de sigarettenaansteker of zijn hier direct op aangesloten, gebruik van intern geheugen of MicroSD-kaarten voor het opslaan van video-bestanden. 

Veel dashcams beschikken over een geïntegreerde accu, die gebruikt wordt om te kunnen blijven opnemen als de voeding wordt onderbroken, een beeldscherm en een microfoon. De typische positie van de dashcam bevindt zich in het bovenste deel midden op de voorruit. Deze positie maakt het mogelijk om met een zo breed mogelijk perspectief op te nemen. Daarnaast zijn er dashcams die aan de binnenzijde van de achteruitkijkspiegel in het interieur zijn aangebracht. Deze camera’s zijn het meest discreet.

De belangrijkste kenmerken van dashcams zijn:

  • De omvang en resolutie van de videosensor. Dit is van invloed op de videokwaliteit. Doorgaans geeft een producent alleen het type sensor en de maximum beeldresolutie van de video op: 4K, 1080, 720.
  • Loop recording. Dit is nodig zodra het geheugen vol is, de dashcam verwijderd de eerdere bestanden en blijft nieuwe data vastleggen.
  • Het perspectief. Hoe hoger deze waarde, hoe meer informatie er wordt opgeslagen op de dashcam. Het kan onder andere 90 ̊ of 130 ̊ zijn.
  • Aanvullende camera’s. Het kan zijn dat de dashcam over een tweede camera beschikt die in de passagiersruimte kan worden geïnstalleerd voor het opnemen van wat zich daarin afspeelt of op het achterraam voor het monitoren wat er achter het voertuig gebeurt.
  • Extra functionaliteiten, bijv. een GPS-inloggen, sensoren voor de snelheid en acceleratiemeters. 

Door het inloggen op de GPS kunt u de positie van uw auto op de kaart vastleggen. Op die manier kunt u aantonen waar u bent geweest. Met behulp van de G-sensor is het mogelijk om na een botsing de opname te starten, bijvoorbeeld in het geval iemand op een parkeerplaats tegen uw voertuig rijdt. De extra functionaliteiten zijn van invloed op de prijs van de dashcam.

Het gebruiken van een dashcam kan al naar gelang het land enige juridische problemen met zich meebrengen wat betreft de privacy. Ook de wagens van politiekorpsen zijn van dashcams voorzien.

Selecteer de juiste DVR op de website van de Autodoc.nl store.