/Dit moet je weten over de motor van je boot
Dit moet je weten over de motor van je boot

Dit moet je weten over de motor van je boot

Booteigenaren opgelet. Of je nu een rubberen boot hebt om mee te vissen of een klein sloepje voor pleziervaren, als je een buitenboordmotor hebt op je boot, moet je hier een paar dingen over weten. Er zijn een aantal dingen die stuk kunnen gaan of onderhoud nodig hebben en als je hier iets meer over weet, kun je het zelf of weet je dat je de volgende keer niet meteen een nieuwe motor nodig hebt.

De impeller

De impeller is een belangrijk onderdeel van de buitenboordmotor. Een impeller is een erg kwetsbaar onderdeel van de koelwaterpomp. Het is een schoepenrad wat draait in het cilinderhuis van de motor. Hierdoor wordt er water aangezogen van buiten en wordt dit in het koelcircuit van de motor gepompt. Dit is dus ook een heel belangrijk onderdeel, maar het moet regelmatig vervangen worden. Het is ook aan te raden om altijd een reserve impeller in de boot te hebben liggen voor het geval de huidige impeller kapotgaat tijdens het varen.

Het vervangen van een impeller is niet moeilijk. Draai eerst de koelwaterkraan dicht, daarna kun je het pomphuisdekseltje eraf schroeven. Dan kun je de impeller er al uit schroeven. Verwijder met een mes de oude pakking en monteer de nieuwe impeller en pakking.

De bootschroef

De bootschroef, ofwel propeller, is een van de belangrijkste buitenboordmotor onderdelen. Dit is namelijk de propeller die de boot voort moet stuwen. Deze zit in het water en het in niet te voorkomen dat deze wel eens iets raakt in het water. Als dit een groot of hard object is kan dit schade toebrengen aan dit belangrijke onderdeel. Het is belangrijk om deze te vervangen wanneer hij beschadigd is, omdat de rest van de motor hierdoor schade kan oplopen. Dit is ook een klusje wat je zelf kunt doen met een beetje handigheid. Dit hoeft echter niet meteen op het water, maar kan wachten tot je aan de kant bent en een vervangend onderdeel hebt geregeld.