/Duurzaam alternatief voor 5 plastic verpakkingen die vanaf 2021 verboden zijn

Duurzaam alternatief voor 5 plastic verpakkingen die vanaf 2021 verboden zijn

Het is nú tijd om u voor te bereiden op de nieuwe regelgeving. Het Europees verbod op plastic wegwerpartikelen wordt omgezet in Nederlandse wetgeving, wat betekent dat het verbod betrekking heeft op diverse take away disposables. Het blijft lastig om nu al voor ieder artikel aan te geven wat hier mee gaat gebeuren. Het volgende weten we echter al wel.

 1. Plastic rietjes
  Plastic rietjes zijn al grotendeels door maatschappelijke druk uit het straatbeeld verdwenen, maar vanaf 2021 zijn ze dan ook echt verboden. Rietjes gemaakt van papier, stro en bamboe zijn een duurzaam alternatief.
 2. Plastic bestek
  Eénmalig PS plastic bestek, frietvorkjes en ijslepeltjes zijn na 1 januari 2021 verboden. Dit geldt ook voor roerstaafjes voor koffie en thee.
  Bestek van hout, papier en CPLA zijn het duurzame alternatief. Ons houten bestek is gemaakt van FSC-hout, wat betekent dat het hout afkomstig is uit duurzaam verantwoorde bosbouw.
 3. Plastic tasjes
  De plastic hemdtasjes mogen sinds 2016 al niet meer gratis worden meegegeven. Veel bedrijven zijn door deze wetgeving al overgestapt op papieren draagtassen.
 4. FOAM/EPS take away verpakkingen en plastic bekers voor warme dranken
  Hamburgerboxen en ander maaltijdboxen van FOAM/EPS worden ook verboden. Ook disposables gemaakt van PS (polystyreen), bijvoorbeeld automaat drinkbekers en plastic sauscups mogen vanaf 1 januari 2021 niet meer worden verkocht. Voor deze producten is er een ruim aanbod beschikbaar welke gemaakt zijn van duurzame grondstoffen zoals papier, karton, suikerriet en bio kunststoffen.
 5. Plastic borden
  Plastic borden vallen ook onder het verbod op plastic wegwerpartikelen. Een duurzaam alternatief kan zijn karton, suikerriet, hout of palmblad. Onze duurzame borden zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten.

Friet– en snackbakjes vallen (nog) niet onder het verbod. Wel is er vastgesteld dat PS als kunststof en zwart kunststof verboden gaat worden. Daarbij komt dat de Nederlandse overheid de afvalophaaldiensten opgelegd heeft om ook PMD afval in de B2B markt te gaan ophalen. Hierin zullen alle zwarte kunststoffen en kunststoffen van PS geweigerd worden.

Onderzoekt u duurzame mogelijkheden? Conpax helpt u bij het maken van de juiste keuzes. Duurzaam en op maat voor uw organisatie. Neem voor meer informatie contact met ons op.