/Een composthoop past in elke tuin!

Een composthoop past in elke tuin!

Of je nu een grote tuin hebt of een kleintje, een composthoop is altijd een goed idee! Je zet tuinafval en onbewerkte groente- en fruitresten om in waardevolle voeding voor je tuin. Gratis en voor niks!

De voordelen zijn legio! Je hoeft het afval niet af te voeren (en dus geen kosten), je bent van onschatbare waarde voor het milieu; in jouw composthoop krioelt het straks van de insecten (je hoeft niet bang te zijn dat deze jou lastig gaan vallen; ze hebben het veel te goed naar hun zin in de compost) die zorgen voor een goede structuur van je grond. Bovendien hoef je minder te sproeien: organisch materiaal houdt vocht vast.

Stinkt een composthoop?

Veel mensen denken dat een composthoop ergens in een hoekje achteraf hoort. Men denkt dat het geen prettig gezicht is en dat het stinkt. Het laatste is absoluut niet het geval. Een gezonde composthoop ruik je niet.

En of je het leuk vindt om tegen een composthoop aan te kijken, is afhankelijk van hoe de composthoop gemaakt is. Een schapenhek kan heel goed dienen als omheining en is ook leuk om te zien. Op de foto’s zie je een hekwerk van 1 meter hoog met een latafstand van 4 cm. De doorsnee is 1 meter en daarvoor heb je 320 cm schapenhek nodig. Uiteraard kan de composthoop ook lager en/of kleiner worden. Een belangrijke tip bij het bepalen van de plaats van de composthoop, is dat je er makkelijk bij moet kunnen; zowel om afval weg te gooien, als om de compost in de tuin te verwerken. Als ondergrond zouden we tegels adviseren. Dat is makkelijk als je de compost moet wegscheppen. Leg de tegels dan niet te strak tegen elkaar aan; geef wormen de ruimte. Vervolgens bepaal je de grootte en hoogte van je toekomstige composthoop.

Schapenhek als omheining

Het voordeel van een schapenhek is dat je het hekwerk makkelijk los kan maken zodat je alle ruimte hebt om de compost eruit te scheppen en te verwerken in de tuin.

Als je de omheining gemaakt hebt, kun je beginnen met het opbouwen van de composthoop. Liefst steeds een ander laagje (dus niet 4 maanden achter elkaar alleen maar gemaaid gras). Koffiefilters en koffiedrab kunnen erop, eierschalen ook, dunne jonge takken van planten en bomen (dikkere takken kun je het beste even in stukken knippen anders duurt het erg lang voor ze verteerd zijn). Alle bladeren in de herfst kunnen er natuurlijk ook op. Dit neemt in eerste instantie veel volume in en mag best een beetje aangedrukt worden. Als je je composthoop extra wil verwennen, kun je het af en toe verrijken met een beetje kalk (dezelfde kalk die je ook voor je tuin gebruikt) of een schepje as uit de kachel of openhaard. Hierin zitten veel mineralen. Is het lange tijd erg droog, gooi er dan een emmer water overheen.

Jouw eigen potgrond, gratis en voor niks!

Maar verder hoef je niks te doen; laat de natuur z’n gang maar gaan! Na ongeveer een jaar is je eerste compost klaar voor de tuin. Het lijkt in niets meer op de materialen die je er ooit opgooide. Je zult je ogen niet geloven! Het heeft het uiterlijk en de structuur van potgrond. Jouw éigen potgrond! Gemaakt van afval dat je normaal gesproken weg zou gooien. Als dat geen goed gevoel geeft…