/Een korte introductie tot een pijpleidingsysteem

Een korte introductie tot een pijpleidingsysteem

Een pijpleidingensysteem wordt gebruikt voor uiteenlopende industriële toepassingen en bestaat uit vele buizen die gemaakt zijn van metaal, kunststof, hout, beton of glasvezel. Een dergelijk systeem kan bijvoorbeeld worden gebruikt om vloeistoffen, gassen, suspensies of fijne deeltjes te vervoeren. Onder de benaming pijpleidingsysteem wordt gewoonlijk de volledige onderlinge verbinding van pijpleidingen bedoeld, met inbegrip van pijpleidingcomponenten zoals fittingen en flenzen, pompen, warmtewisselaars, kleppen en tanks. Kortom, pijpleidingsystemen zijn de slagaders van vele industriële processen, en de bijdrage van leidingsystemen is van cruciaal belang in een geïndustrialiseerde samenleving. Laten we eens verder kijken hoe een dergelijk systeem eigenlijk in elkaar zit.  

Het design van een pijpleidingsysteem 

Het oorspronkelijke ontwerp van een pijpleidingsysteem wordt gewoonlijk bepaald door de functionele eisen voor het transport van vloeistoffen van de ene plek naar de andere. Een gedetailleerd ontwerp bestaat uit een aantal criteria, zoals het type vloeistof dat moet worden getransporteerd, het totaal toelaatbare energieverlies, vereiste snelheid, de spanningsanalyse en de vloeistoftemperatuur. 

De keuze van de leidingmaterialen

De materialen die worden ingezet voor de constructie van een pijpleidingsysteem moeten worden gekozen met de focus op de bedrijfsomstandigheden van de pijpleiding. Denk hierbij aan de richtlijnen voor de keuze van de juiste materialen, zoals elektrische leidingen, industriële gas- en luchtleidingen, raffinaderij- en aardoliepijpleidingen of uitgebreide koelsystemen. Het doel van het kiezen van de juiste materialen, is ervoor te zorgen dat de gebruikte materialen volledig veilig kunnen worden ingezet onder de verwachte bedrijfsomstandigheden van druk, temperatuur, corrosie en erosie. Laten we enkele veelgebruikte materialen voor pijpleidingen met je doornemen:

  • Staal is een van de meest gebruikte materiaal voor industriële pijpleidingsystemen. Dit komt omdat typisch smeedstaal en gietstaal ideaal zijn het voor het transport van uiteenlopende vloeistoffen en een enorm lange levensduur kennen.
  • Gietijzer is een ander materiaal dat vaak wordt ingezet voor pijpleidingen, omdat het een hoge weerstand heeft tegen corrosie en slijtage. Gietijzer wordt veelal gebruikt voor asrecyclingssystemen, rioolbuizen en ondergrondse waterleidingen. Een nadeel is dat dit materiaal echter zeer bros is en niet erg geschikt is voor het gebruik in de meeste krachtcentrales. 
  • Koper of koperlegeringen worden vaak gebruikt voor waterleidingen in elektriciteitscentrales waar temperatuur geen belangrijke factor is.

Afvoerbuizen

Pijpleidingwerk wordt vaak uitgerust met afvoerbuizen, wat noodzakelijk is om voortdurend condensaat uit de pijpen af te tappen. Mochten afvoerbuizen ontbreken, dan kan dit waterslag veroorzaken en tot breuk van de pijp of koppeling leiden. Om ongewenste condensatie en vocht uit pijpleidingen te verwijderen, kunnen er verschillende apparaten worden gebruikt, zoals pompen en warmtewisselaars.