Je hebt een auto gekocht en het is niet duidelijk of je een privé of een zakelijke autoverzekering af moet sluiten. Herkenbaar? Dat is begrijpelijk, want het verschil tussen deze twee verzekeringen zijn vaak niet zo duidelijk. Ook kunnen er vragen zijn wat nou wel en niet mag en wat überhaupt het verstandigst is om te doen qua verzekeren. Om deze vragen voor jou te beantwoorden hebben wij alle nodige informatie voor jou op een rijtje gezet.
Privé of zakelijk
Het eerste waar je naar moet kijken is hoe jij de auto gebruikt. Als de auto op jouw naam staat en daarmee naar je werk rijdt valt dit gewoon onder privégebruik. Ook als je zo nu en dan een zakelijke rit hebt. Zo nu en dan een rit maken om een klant op te zoeken valt dus gewoon onder een particuliere verzekering.
Als je je auto altijd zakelijk gebruikt, denk aan een taxi, lesauto of dagelijks klantbezoek wordt het een heel ander verhaal. Als dit het geval is, is er sprake van zakelijk gebruik van de auto. Een autoverzekering biedt alleen dekking voor privégebruik, dit betekent dat je dan geen particuliere verzekering af kan sluiten. Je moet dan kiezen voor een zakelijke autoverzekering.
Auto verzekeren voor ondernemers
Als ondernemer kan je er voor kiezen om je auto op naam van de zaak te zetten. Let wel op, als je de auto elke dag gaat gebruiken is dit sowieso verplicht. Maar ook als dit niet het geval is, is het belastingtechnisch vaak interessant. Het is namelijk zo, als je minder dan 500 kilometer privé met je auto rijdt is het verstandig om het op naam van de zaak te zetten. Als je meer dan 500 kilometer privé rijdt mag je kiezen.
Als je een nieuwe auto op naam van de zaak zet kan je aanschaf, afschrijving en andere autokosten (verzekering, reparatie, brandstof, etc.) aftrekken van de belasting. Ook kan je de btw over de aanschaf van je auto aftrekken. Je moet wel btw betalen over de kilometers die je privé rijdt, rijd je meer dan 500 kilometer privé? Dan betaal je bijtelling 22% bijtelling als je CO2 uitstoot. Als je elektrisch rijdt is de bijtelling 4% tot een cataloguswaarde van 50.000, als de waarde hierboven komt betaal je weer 22%. Alleen bij een auto die op waterstof rijdt blijft de bijtelling altijd 4%.
Het verzekeren van een bestelauto
Als je een bestelauto hebt kan je er aan denken om een bestelautoverzekering af te sluiten. Je bent dan verzekerd tegen alle schade die de bestelauto oploopt of veroorzaakt. Maar wat is dan het verschil tussen een zakelijke autoverzekering en een bestelautoverzekering? Het eerstgenoemde sluit je als je mensen vervoert, een bestelautoverzekering sluit je af als je goederen vervoert, bijvoorbeeld pakketjes, gereedschap of promotiemateriaal.