/Eindelijk weer een WK

Eindelijk weer een WK

Het is eindelijk weer zover. Dit jaar hebben we weer een WK. Eens in de 4 jaar hebben we een terugkerend toernooi tussen de nationale mannenteams die bij de FIFA zitten. Veel mensen kijken hier erg naar uit. Maar waar is het WK voetbal 2022 dit jaar?

Wanneer speelt het WK toernooi zich af?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen speelt een WK-toernooi zich eens in de 4 jaar af. Normaal gesproken werd het WK voetbal in de zomer gehouden. Dit was dan rond de maanden juni en juli. Voor het eerst wordt dit nu anders gedaan. Het WK voetbal 2022 wordt namelijk in de maanden november en december gehouden. Het WK begin op 21 november 2022 om 11:00 uur Nederlandse tijd en zal tot en met 18 december 2022 duren.

Waar wordt het toernooi gehouden?

Maar waar wordt het WK toernooi precies gehouden? Het WK voetbal 2022 wordt in Qatar gehouden. Hier was veel verbazing over, omdat het nog geen 1,4 miljoen inwoners heeft en wel een WK voetbaltoernooi mag gaan organiseren. De reden voor de keuze van Qatar als land voor het toernooi is nooit bekend gemaakt. Wel gaat er rond dat FIFA-bazen verschillende bedragen zouden hebben gekregen voor hun stem. Hier zouden ze voor veroordeeld zijn. Dit zou dan samengaan met het geld wat Qatar bereid was te investeren in bijvoorbeeld stadions en wegen. Het toernooi zou dus als het ware gekocht zijn.

Waarom wordt het toernooi de winter gehouden?

Zoals hierboven beschreven wordt het toernooi in de winter gehouden. Daar komen natuurlijk veel vragen naar boven, omdat dit voor het eerst in de historie zou zijn. Toch is hier een erg simpel antwoord op te geven. Het klimaat in Qatar is nu eenmaal anders dan dat wij in Nederland gewend zijn. Zo is een gemiddelde middagtemperatuur rond de maanden juni en juli in de schaduw daar ongeveer 40 graden. Dat is toch wel heel warm om anderhalf uur in te gaan voetballen. Daarom is uiteindelijk het besluit gekomen om het toernooi in de winter te laten afspelen. In de winter rond de maanden december is de gemiddelde temperatuur in Qatar rond de 29 graden. Nog erg warm, maar het scheelt een hoop met de zomer. Het besluit dat ze genomen hebben om het WK in de winter te houden is zelfs gedaan terwijl clubs al andere competities hadden staan. Een erg groot besluit dus.

Wat is het tijdsverschil?

Niet alleen het verschil in de temperatuur speelt er mee, maar ook heeft Qatar andere tijden. Al eerder hebben de voetballiefhebbers meegemaakt dat WK-toernooien op tijden werden gehouden die in Nederland zorgden voor slapeloze nachten. Dit kwam door het grote tijdsverschil. Gelukkig hoeven we ons daar tijdens het WK voetbal 2022 niet druk over te maken. Het tijdsverschil met Qatar is namelijk niet erg groot. Het verschil tussen de twee landen is twee uur. In Qatar is het twee uur later dan hier. Waarschijnlijk zijn de wedstrijden rond de middag en avond.