/Elektrisch rijden als ondernemer

Elektrisch rijden als ondernemer

Elektrisch rijden heeft de toekomst. Een op de tien verkochte auto’s is elektrisch en duurzamer rijden wordt steeds aantrekkelijker. Niet alleen voor particulieren, maar juist voor ondernemers. Elektrisch rijden betekent vooruitgang, een beter milieu en is financieel interessant.

Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden?

Het aantal elektrische auto’s is groeiende, reden er vijf jaar geleden ongeveer 7400 volledige elektrische auto’s in Nederland, op 31 oktober 2020 waren dit 144.876. Naast deze volledige elektrische auto’s zijn er 105.643 plug-in hybrides geregistreerd. Over vijf jaar zijn dit er meer dan een miljoen.

De meeste fabrikanten hebben flink ingezet op elektrisch rijden en bijna elk merk heeft er inmiddels één in het assortiment. Al deze investeringen hebben gezorgd voor meer keuze. En voor veel innovaties. De gemiddelde actieradius is hoger. Laden gaat sneller en de aanschafprijzen dalen.

Laadinfrastructuur

Het aantal laadpunten groeit. Er zijn nu 58.388 reguliere laadpunten en 1675 snellaadpunten in Nederland. De laadinfrastructuur in Nederland hoort tot de beste van de wereld. De luchtkwaliteit verbetert door een reductie van CO2 en een lagere uitstoot van stikstof en fijnstof. Bovendien vermindert de geluidsoverlast door stillere elektromotoren.

Door elektrisch te gaan rijden draag je dus bij aan beter klimaat. Daarnaast is het een goede manier om je te positioneren als duurzaam ondernemer.

Financiële voordelen

Er zijn verschillende financiële voordelen waar je als ondernemer van kunt profiteren. We zetten er een aantal op een rijtje.

Geen motorrijtuigenbelasting

In 2020 hoeft er geen motorrijtuigenbelasting te worden betaald voor een volledig elektrische auto. Deze regeling geldt tot 2024.

Geen aanschafbelasting

Tot en met 2024 zijn volledig elektrische auto’s vrijgesteld van de aanschafbelasting.

Lagere bijtelling

Tot 2026 geldt voor volledig elektrische auto’s een lager bijtellingstarief van 8%. Daarboven geldt het algemene tarief. Voor plug-in hybrides geldt dit niet.

MIA

Als ondernemer kun je gebruik maken van de milieu-investeringsaftrek (MIA) bij de aanschaf of lease van een elektrische auto. Dit is een subsidie voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en geldt voor volledig elektrische auto’s, bestelauto’s en laadpalen.

Subsidies voor aanschaf bestelwagens
Voor een volledig elektrische bestelbus met een actieradius van minimaal 100km kan vanaf 2021 subsidie worden aangevraagd.

Verlaagde belasting voor laadpalen

Tot eind 2022 geldt een verlaagd tarief voor de energiebelasting voor openbare laadpalen met een vaste aansluiting.

Lagere onderhouds- en brandstofkosten

Elektriciteit is per km goedkoper dan benzine. Het maakt wel uit hoe en waar de auto wordt opgeladen. De meest voordelige optie is thuis of op het werk, het meeste betaal je bij snellaadpalen.

Ook het onderhoud is goedkoper. Een elektromotor bevat ongeveer tien keer minder draaiende onderdelen dan een verbrandingsmotor en is veel minder aan slijtage onderhevig.

Aanschafprijs

Tegenover de financiële voordelen en de lagere onderhouds- en brandstofkosten staat een hogere aanschafprijs. Door de groeiende massaproductie zijn de prijzen al wel lager, maar er is nog niet in elke prijsklasse een elektrische auto beschikbaar.

Leasen

Is een elektrische auto leasen voor jou een optie? Leasen is meestal aantrekkelijker dan kopen. Je bespaart tijd en geld doordat het onderhoud wordt gedaan door een leasemaatschappij. Er zijn verschillende leasecontracten, ook voor mkb’ers en ZZP’ers is het vaak aantrekkelijk.

Tot slot

Als ondernemer kijk je naar het totaalplaatje en moet je afwegen of duurzaam rijden iets voor jou is. Er zijn verschillende tools beschikbaar om de ‘Total Cost of Ownership’ te berekenen. Hiermee breng je alle kosten (ook indirecte) in kaart en maak je een weloverwogen keuze.