/Elektrisch rijden: voor- en nadelen

Elektrisch rijden: voor- en nadelen

Er worden verschillende dingen gezegd over de aanschaf van een elektrische auto. Zo is het beter voor het milieu, maar is het ook weer heel duur. Wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen van het rijden in een elektrische auto? Lees het in deze blog!

Nadeel 1: opladen duurt langer dan tanken

Het opladen van een elektrische auto duurt een stuk langer dan tanken. Er zijn dan wel snellaadstations, waarbij het laden veel sneller kan, maar deze zijn nog niet op veel locaties beschikbaar. Daarnaast is er in het algemeen een schaarste aan oplaadpalen. In verhouding zijn er meer auto’s dan oplaadpalen. Dit zal echter wel steeds meer toenemen wanneer de vraag naar elektrische auto’s ook steeds meer blijft groeien. 

Nadeel 2: aanschaf duurder dan traditionele auto

Op lange termijn kan gezegd worden dat een elektrische auto goedkoper is dan een traditionele auto, maar dat neemt niet weg dat de aanschaf nog wel heel duur is. Dit komt omdat de vraag nog niet zo hoog ligt dat er massaal geproduceerd kan worden. Hoe meer er geproduceerd kan worden, hoe goedkoper de auto’s uiteindelijk zullen worden. 

Nadeel 3: Actieradius beperkt

De actieradius van een elektrische auto is nog beperkt. Het ligt natuurlijk aan de auto, maar de kilometers die over het algemeen gereden kunnen worden zonder op te laden is nog wel beperkt. Dit wordt natuurlijk steeds beter, de actieradius zal uiteindelijk steeds hoger worden.  

Naast deze nadelen, zijn er natuurlijk ook veel voordelen van een elektrische auto.

Voordeel 1: beter voor het milieu

Rijden in een elektrische auto is beter voor het milieu dan rijden in een benzine- of dieselauto. Dit komt omdat er bij elektrische auto’s geen sprake is van de uitstoot van schadelijke gassen. Daarnaast kunnen veel onderdelen van de elektrische auto hergebruikt worden, zoals de lithiumbatterijen. Deze batterijen zijn goed te recyclen. Laad je de auto op met groene stroom? Dan ben je helemaal goed bezig voor het milieu. 

Voordeel 2: goedkoper

Op lange termijn is het rijden in een elektrische auto goedkoper. Er is namelijk minder onderhoud nodig, omdat een volledig elektrische auto geen verbrandingsmotor heeft. Een verbrandingsmotor bestaat uit veel bewegende delen, wat zorgt voor slijtage. Daarnaast is er geen sprake van geluidsoverlast, omdat het rijden in een elektrische auto veel stiller is. 

Je hoeft in tegenstelling tot de traditionele auto geen wegenbelasting te betalen en als je een elektrische auto gaat leasen, betaal je maar 4% bijtelling in plaats van 22%. 

Voordeel 3: stiller

Een elektrische auto is veel stiller dan een traditionele auto. Hierdoor is er minder sprake van geluidsoverlast bij snelwegen. Dit komt omdat een elektrische auto geen gebruik van plofmotoren maakt. 

Bij Mobility Service Electric zijn verschillende elektrische auto’s te koop, zoals de Hyundai Kona Electric, BMW i3 en de Tesla model X. Neem eens een kijkje in het aanbod!