/Fruit en groente op de juiste manier invriezen

Fruit en groente op de juiste manier invriezen

Een voedselpakket vlees is het makkelijkste om in te vriezen. Er zitten geen complicaties aan en het eten is 3-6 maanden langer houdbaar. Maar aan het invriezen van fruit en groente zitten echter wel een aantal regels.  

Fruit 

Fruit invriezen is iets ingewikkelder. Fruit bevat meestal veel vocht en moet snel worden ingevroren. Vaak is -18⁰C hiervoor niet genoeg, -24⁰C is aan te raden, dus check even of je vriezer een uurtje zo laag mag blijven. Je moet er ook voor zorgen dat het fruit in bevroren toestand op zijn best is. Onrijp fruit wordt ook onrijp uit de vriezer geleverd! Frambozen, bramen, krenten en kersen kunnen het beste worden ingevroren, want je kunt ze gewoon heel laten. Van de aardbeien moet je de kronen en al het andere fruit verwijderen dat gezaaid, geschild en in stukjes gesneden moet worden. Het is vaak verstandig om de partjes in het citroensap te laten staan om te voorkomen dat ze donker worden. U kunt fruit van acht tot twaalf maanden bewaren! Ideaal voor het invriezen van fruit in de winter. Het is het beste om direct bevroren fruit te gebruiken, anders worden ze snel zacht. Dus maak er gewoon een heerlijke smoothie van! 

 Groenten 

In principe kun je alle groenten invriezen, zolang je ze maar blancheert voordat je ze invriest. Blancheren is een kookmethode waarbij je groenten 2 minuten in kokend water doet en daarna direct afspoelt met koud water. Door deze snelle bereiding worden de enzymen gedood die de smaak en textuur van de groenten bederven. Koud water stopt het kookproces, zodat de groenten veilig in de vriezer worden geplaatst. Voorgesneden groenten en rauwe groenten kunnen 3 maanden bewaard worden, andere groenten vaak tot 12 maanden. Groenten die veel water bevatten, zoals sla, tomaten en komkommers, kun je het beste weglaten. Bij het ontdooien geven groenten zoveel water af dat er niets van overblijft.