/Geef je werkplek een make-over

Geef je werkplek een make-over

Een comfortabele werkruimte kan u helpen om u op uw best te voelen. Geef je zitwerkplek een make-over met deze gids voor ergonomie op kantoor of bij uw thuis.

Als je uren achter een bureau zit, ben je niet gedoemd tot een carrière van nek- en rugpijn of pijnlijke polsen en vingers. Een goede kantoorergonomie – inclusief de juiste stoelhoogte, voldoende ruimte tussen de apparatuur en een goede bureauhouding – kunnen u en uw gewrichten helpen comfortabel te blijven werken.

Klaar om je werkruimte een make-over te geven? Ga aan de slag om uw zitwerkplek comfortabel te maken met deze visuele gids voor ergonomie van de zitwerkplek.

Stoel

Stoelen zijn erg belangrijk. Kies een stoel die uw ruggengraat ondersteunt. Pas de hoogte van uw stoel aan zodat uw voeten plat op de vloer of op een voetensteun rusten en uw dijen evenwijdig aan de vloer zijn. Pas de armleuningen aan zodat uw armen er zachtjes op rusten met uw schouders ontspannen.

Objecten

Houd belangrijke objecten, zoals uw telefoon, nietmachine of gedrukt materiaal, dicht bij uw lichaam om het bereik te minimaliseren. Sta op om alles te bereiken dat niet comfortabel kan worden bereikt terwijl u zit.

Toetsenbord en muis

Plaats uw muis binnen handbereik en op hetzelfde oppervlak als uw toetsenbord. Houd tijdens het typen of het gebruik van uw muis uw polsen recht, uw bovenarmen dicht bij uw lichaam en uw handen op of net onder het niveau van uw ellebogen. Gebruik sneltoetsen om langdurig muisgebruik te verminderen. Pas indien mogelijk de gevoeligheid van de muis aan, zodat u deze met een lichte aanraking kunt bedienen. Wissel de hand af die u gebruikt om de muis te bedienen door de muis naar de andere kant van uw toetsenbord te bewegen.

Telefoon

Als u vaak telefoneert en tegelijkertijd typt of schrijft, plaatst u uw telefoon op de luidspreker of gebruikt u een headset in plaats van de telefoon tussen uw hoofd en nek te houden.

Voetsteun

Als uw stoel te hoog is om uw voeten plat op de vloer te laten rusten – of als de hoogte van uw bureau vereist dat u de hoogte van uw stoel verhoogt – gebruik dan een voetensteun. Als er geen voetensteun beschikbaar is, gebruik dan een krukje of een stapel stevige boeken.

Bureau

Zorg onder het bureau dat er ruimte is voor uw knieën, dijen en voeten. Als het bureau te laag is en niet kan worden aangepast, plaats dan stevige planken of blokken onder de bureaupoten. Als het bureau te hoog is en niet kan worden aangepast, til je stoel op. Gebruik zo nodig een voetensteun om uw voeten te ondersteunen. Als uw bureau een harde rand heeft, kunt u de rand opvullen of een polssteun gebruiken. Bewaar geen items onder uw bureau.

Monitor

Plaats de monitor recht voor u, op ongeveer een armlengte afstand. De bovenkant van het scherm moet zich op of net onder ooghoogte bevinden. De monitor moet zich direct achter uw toetsenbord bevinden. Als u een bifocale bril draagt, verlaagt u de monitor nog eens 1 tot 2 inch voor een comfortabelere weergave. Plaats uw monitor zo dat de helderste lichtbron aan de zijkant staat.