/Goed idee vastleggen?

Goed idee vastleggen?

Veel kinderen hebben een droom om later uitvinder te worden door iets heel unieks te maken. Maar ook veel volwassenen dragen die droom stiekem nog met zich mee. Dat ene idee dat wereld veranderd zal zijn, die unieke uitvinding waar de hele mensheid iets aan heeft, we hebben fantaseren allemaal weleens over dat soort dingen. Want door een goede uitvinding kun je natuurlijk beroemd worden en ook nog eens veel geld verdienen, tenminste als je geluk hebt. Maar iedereen weet ook dat een en ander makkelijke gezegd dan gedaan is. Er lopen talloze mensen rond met de beste ideeën die echter nooit worden uitgevoerd. Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen, een ervan is bijvoorbeeld gebrek aan tijd. Maar ook geld kan een belangrijke rol spelen bij het wel of niet realiseren van een goed idee in de praktijk.

Welk idee kun je vastleggen?

In principe kun je elk idee vastleggen waarvan je niet wilt dat anderen of concurrenten er mee van door gaan. Denk bijvoorbeeld aan een goed idee voor een televisieprogramma, een film of een nieuw product. Het bekende voorbeeld is de televisieproducent die jouw idee voor een nieuw tv-programma zogenaamd helemaal niets vindt en er vervolgens een tijd later toch een productie van heeft gemaakt. 

Hoe leg je een idee vast?

In de praktijk kun je een idee vastleggen door er een patent voor aan te vragen, Een vereiste is dan wel dat je het product al aan het ontwikkelen bent en het idee uiteraard niet al is uitgevoerd door iemand anders. Op het moment dat je je idee hebt laten registreren heb je bepaalde rechten en het bewijs in handen dat je de eerste was die een bepaald idee had. Maar let op, het registreren van een idee is niet hetzelfde als het verkrijgen van een intellectueel eigendomsrecht zoals bijvoorbeeld bij merkregistratie of het registreren van een handelsnaam. 

Vroeger kon je een idee vastleggen bij de belastingdienst, maar sinds 2013 moet je voor het vastleggen van een goed idee naar de notaris of een merkenbureau. Als je de weg van de notaris bewandelt wordt het idee beschermd door een akte van depot. Aan een dergelijke akte kun je niet rechtstreeks rechten ontlenen maar je het wel een goede uitgangspositie als er bewijs moet worden geleverd dat het idee van jou afkomstig is.

Benelux merkenbureau

Je kunt je idee ook beschermen via het BBIE door middel van een zogeheten i-depot. Je idee is dan beschermd voor vijf of tien jaar. Het i-depot maakt onderdeel uit van het Benelux Verdrag inzake de Intellectuele Eigendom. Een Benelux merkenbureau kan je bij deze methode van dienst zijn.