/Grasmaaien: hoe, wat en wanneer?

Grasmaaien: hoe, wat en wanneer?

Wie kent het niet? Als je de deur uitloopt en naar de tuin van de buren kijkt, lijkt het alsof er kunstgras ligt. Want het kan toch niet zo zijn dat de grasmat van de buurman er zo strak bij ligt?! In deze blog staan een aantal tips die ervoor zorgen dat jouw gras groener wordt dan dat aan de overkant.

Eerste maaibeurt

Een goed begin is het halve werk en het begint dus allemaal bij de eerste maaibeurt van het jaar. Rond het einde van februari beginnen de grassprieten langzaam uit hun winterslaap te ontwaken. Tijdens deze winterslaap is het belangrijk dat je het gras niet maait omdat het gras hierdoor beschadigd. Pas wanneer het iets warmer wordt, beginnen de grassprieten weer te groeien en kan de grasmaaier weer voor de dag gehaald worden.

Waar moet je op letten bij de eerste maaibeurt?

Waar moet je nu op letten wanneer je de grasmaaier tevoorschijn wilt halen voor de eerste maaibeurt? Om het gras niet te beschadigen is het belangrijk dat de vorst uit de grond is en de temperatuur niet lager dan 10 graden wordt, omdat het gras anders nog erg kwetsbaar is.

Wanneer grasmaaien?

Het begin is gemaakt, maar welke tips kun je nog meer gebruiken om ervoor te zorgen dat je grasmat er als een biljartlaken bij ligt? Vanaf de eerste maaibeurt in het voorjaar, tot de laatste maaibeurt in het najaar, heeft je gazon regelmatig onderhoud nodig. Begin vanaf de eerste maaibeurt met 1x per week maaien en ga over tot 2x per week maaien vanaf de maand <strong>april.</strong> Vanaf april begint namelijk het groeiseizoen. De ideale lengte om het gras te maaien is tussen de 3,5 en 5 centimeter. Doe dit 2x per week tot en met de maand <strong>september.</strong> Na de maand september is het groeiseizoen voorbij en mag je weer overgaan tot 1x in de week grasmaaien. De ideale tijden op de dag om het gras te maaien zijn in de vroege ochtend of in de namiddag/avond. Dat komt omdat de zon het zwakst is op deze momenten van de dag. Let natuurlijk wel even op het geluid als je vroeg in de morgen het gras gaat maaien, anders hebben de buren er misschien last van. Wil je nu wel lekker vroeg aan de gang of kun je niet anders, dan is het handig om een kooimaaier te gebruiken. Deze zijn vaak stiller dan andere grasmaaiers.

Laatste maaibeurt

Als de dagen weer wat korter worden en de winter eraan komt, komt ook de laatste maaibeurt van het jaar er aan. Het beste moment voor de laatste maaibeurt van het jaar is de dag na de eerste nachtvorst. Het gras moet dan wel redelijk droog zijn anders kan je beter nog even wachten tot het wat droger is. Een aanrader is om de maaistand van de grasmaaier wat hoger te zetten tot een centimeter of 8. Hierdoor is het gras beter beschermd tegen de winter.

Een extra tip:
Wil je dat jouw grasmat er bijna hetzelfde uitziet als de grasmat van het Wembley stadion tijdens de Champions league finale, met de mooie donkere en lichte strepen? Maai dan in kaarsrechte banen naast elkaar voor en achteruit. Dit kan gemakkelijk met een elektrische grasmaaier.

Volgend jaar begint het allemaal opnieuw! Maar dan is het gras groener aan jouw kant en leest de buurman deze blog.