/Hoe draag je een pak? Dit zijn de etiketten van een pak

Hoe draag je een pak? Dit zijn de etiketten van een pak

Als je aan mensen vraagt wat ze vaak succesvol en stijlvolle kleding vinden is het antwoord vaak; een pak. Bij het dragen van een pak bestaan er een aantal ongeschreven regels. Natuurlijk blijft er ruimte voor een persoonlijke touch. Maar wat zijn de etiketten bij het dragen van een pak precies?

De essentiële onderdelen van het pak

Een kostuum is vaak tweedelig of driedelig en bestaat uit de volgende onderdelen: een jasje, een pantalon en het overhemd.

Ten eerste het jasje. De lengte van het jasje, de lengte van de mouwen en de plaatsing van de naden op de schouders zijn erg belangrijk. Wanneer je staat draag je de knopen van het jasje dicht. Wanneer je gaat zitten kan mag je het jasje open dragen omdat er anders te veel spanning op de knopen kan komen. Wanneer een jasje twee knopen heeft, wordt de onderste knoop nooit vastgeknoopt.

Ten tweede het overhemd. Gouden regel: overhemden met korte mouwen horen niet thuis onder een pak. Dit geld eveneens voor overhemden met borstzak, button downs en overhemden met kragen of manchetten in een andere kleurstelling of met een motief. Vaak wordt er gekozen voor een wit of lichtblauw overhemd omdat dit stijlvol en tijdloos is. De bovenste knoop van een overhemd dient altijd gesloten te zijn. De manchetten van een overhemd steken in principe iets uit onder de mouwen van het jasje. Er zijn verschillende soorten manchetknopen. De klassieke manchetknopen zijn tijdloos en zijn er in veel uiteenlopende modellen. De zijde manchetknopen zijn er in vele kleuren en hebben vaak een perfecte match met een stropdas.

Last but not least, de pantalon. Waar de zoom valt van de broek is een eigen keuze. De zoom van een klassieke broekspijp maakt een lichte knik op de schoen. De moderne broekspijp hangt iets boven of op de schoen. Een broek die te lang is, oogt slordig. Maar een broek mag ook niet zo kort zijn, dat de sokken zichtbaar zijn tijdens het staan en gaan. De sokken dienen lang genoeg te zijn om zichtbare blote enkels en hoger te voorkomen tijdens het zitten. Witte sokken zijn de klassieker maar tegenwoordig is het ook helemaal trendy om juist kleurrijke sokken te dragen.