/Hoe herstel je sneller van een blessure?
Blessure

Hoe herstel je sneller van een blessure?

Elke sporter krijgt wel eens te maken met een blessure. Een blessure is natuurlijk erg vervelend. Gelukkig zijn er genoeg middelen om snel te herstellen van een blessure. In dit artikelen geven we je enkele tips, zodat je weer snel aan de slag kunt.

1.     Koelen

Zodra je een blessure op loopt is direct koelen erg belangrijk. Door ijs of een ingepakt koelelement op de pijnlijke plek te leggen voorkom je zwellingen en het verlicht de pijn. Belangrijk is om het ijs of het koelelement niet direct op de huid te leggen. Wanneer je dit wel doet dan kan je huid onderkoeld of beschadigd raken. Leg de zak ijs of het koelelement ook niet langer dan 20 minuten achter elkaar op je blessure.

2.     Vermijd alcohol

Alcohol vertraagt het herstel van een blessure. Ook kun je door het gebruik van alcohol tijdens een blessure een ontsteking krijgen. Alle energie in je lichaam gaat bij het drinken van alcohol namelijk naar het afbreken van alcohol in plaats van het herstel van je blessure.

3.     Wissel warm en koud af

Je kunt je bloedsomloop stimuleren door af te wisselen met warm en koud op je lichaam. Hierdoor verminder je ontstekingen en stimuleer je de bloedsomloop. Vandaar dat je veel sporters ook vaak in een bad vol met ijs ziet liggen. Dit zou je ook kunnen doen en hierna een warme douche nemen.

4.     Let op je voeding

Voor een spoedig herstel na een blessure is het belangrijk om op je voeding te letten. Neem bijvoorbeeld meer vitamine A in. Vitamine A zorgt er namelijk voor dat je lichaam meer witte bloedcellen aan maakt. Witte bloedcellen helpen infecties en virussen te bestrijden. Ook het innemen van eiwitten is erg belangrijk. Eiwitten stimuleren namelijk de aanmaak van nieuw bindweefsel en herstellen schade aan spieren en botten. Vandaar dat sporters ook vaak een eiwit shake innemen na het sporten.

5.     Maak altijd gebruik van een brace

Wanneer je langzamerhand weer gaat sporten is het belangrijk dat je altijd een brace draagt. Voor iedere blessure is er wel een brace te koop. Zo kun je bijvoorbeeld een kniebrace kopen bij een blessure aan je knie of een enkelbrace kopen bij een blessure aan je enkel. Een bekend merk die braces ontwikkeld is het Amerikaanse topmerk McDavid. Zij verkopen sportmedische producten, sportbescherming en prestatiebevorderende kledij voor actieve mensen en atleten. Door speciale technieken in hun braces voorkomen ze blessures, helpen ze aan een spoedig herstel en worden prestaties verbeterd.