/Hoe produceer je betonblokken op duurzame wijze?

Hoe produceer je betonblokken op duurzame wijze?

De maatschappij hecht steeds meer waarde aan duurzaamheid. Zowel in het dagelijks leven van consumenten als bij het werk dat bedrijven leveren, is dit principe niet meer weg te denken. We scheiden ons afval, gaan over naar groene stroom en reizen milieubewust. De consument eist daarbij dat producten en voorzieningen duurzaam zijn, zo ook de huizen waarin zij wonen en de wegen, bruggen en andere faciliteiten die zij dagelijks gebruiken. Misschien is beton juist daarom zo populair in de bouw: het is een ijzersterk materiaal, gaat jaren mee en is voor nieuwe projecten herbruikbaar. Als eigenaar van een bouwbedrijf, wil je het graag inzetten. Beton is duurzaam. Maar geldt dat ook voor het productieproces? Hoe worden betonelementen gemaakt? En hoe haal je het meeste uit je beton mallen? Bij Mannenwijzer gingen we op onderzoek uit.

Hoe maak je betonblokken?

Om betonnen elementen te fabriceren, is het goed om mallen van gehard staal in te zetten. Betonblokmallen van hoogwaardige kwaliteit gaan langer mee, wat ze duurzamer maakt dan mallen met onderdelen van bijvoorbeeld kunststof. Betonblokken maak je in zeven stappen:

  • Plaats een lege mal op een plat oppervlak;
  • Breng een oliehoudende coating aan. Zo komt het uitgeharde betonelement straks goed los;
  • Giet geleidelijk het beton in de mal;
  • Tril tegelijkertijd het beton met een pneumatische of elektrische trilnaald, zodat het zich evenredig verspreidt;
  • Strijk het beton glad met een troffel en laat daarna het beton uitharden;
  • Verwijder de pinnen en wiggen uit de mal en open die;
  • Je betonblok is klaar.

Een extra tip: produceer betonblokken en betonelementen zo veel als het kan op locatie. Op die manier betaal je minder voor het vervoer van de blokken. Dit is fijn, want gas en benzine zijn op dit moment ontzettend duur. Daarbij scheelt het in uitlaatgassen, wat ook nog eens beter is voor het milieu.

Wat voor betonblokmallen zijn er?

Om erachter te komen wat voor soort betonmallen er bestaan, bezochten wij de site van Betonblock®. Dit bedrijf levert duurzame mallen, die zijn gemaakt om zoveel mogelijk functionaliteit uit één en dezelfde mal te halen. Omdat je met het handige deelwandsysteem betonelementen van verschillende vormen en maten produceert, kun je met een kleine hoeveelheid mallen al snel uit de voeten. Maar hoe klein je bedrijf ook is, je hebt aan één mal eigenlijk nooit genoeg: met een standaard betonblokmal kun je geen barrier, keerwand of ander element produceren. Daarom is het voor een betonproducent die verschillende elementen maakt een must om in ieder geval de volgende mallen in bezit te hebben:

  • Een standaard mal;
  • Mallen in bijzondere vormen, zoals een trap of schuine afloop;
  • Een barriermal;
  • Een keerwandmal;
  • Een tetrapodmal (voor het produceren van betonnen golfbrekerelementen).

De betonmallen van Betonblock® zijn geschikt voor het verwerken van restbeton. De elementen die je maakt zijn herbruikbaar en kun je eventueel doorverkopen aan een ander bedrijf of in een andere sector. Zo verdien je geld aan recyclen en werk je mee aan een circulaire betonmarkt!

Hoe lang gaat een betonmal mee?

Betonblock® verkoopt enkel mallen uit eigen fabriek. Met Trumpf-lasermachines produceert zij mallen van gehard staal met een poedercoating. Alle onderdelen van de mal – inclusief accessoires en hulpmiddelen voor het heffen en hijsen van betonblokken – worden in eigen fabriek gemaakt. Op die manier garanderen de medewerkers van Betonblock® dat hun mallen minstens tien jaar meegaan, ook bij intensief gebruik. Op de vraag “zijn de betonblokmallen van Betonblock® duurzaam?” geven wij dus volmondig het antwoord: ja.