/Kweken
Kweken

Kweken

Sommige mensen hebben als hobby het kweken van gewassen. Naast het rustgevende element wat eraan verbonden zit, is het een ideale manier om je eigen groenten en fruit te groeien. Het kan een euforisch gevoel geven om iets te telen wat je zelf hebt laten groeien en voor langere tijd hebt verzorgd.

Kweken gebeurt vaak in een grote tuin. Sommigen huren er zelfs een moestuintje voor binnen hun omgeving of zetten een enorme vrijstaande kas neer. Maar niet iedereen heeft die ruimte beschikbaar. Daarom bestaat er de muurkas. Dit zijn kleinere en compacte versies van de vrijstaande kassen die in vrijwel iedere tuin passen.

Muurkassen

Muurkassen zijn er in verschillende maten en kleuren. Ze hebben allemaal één ding gemeen, en dat is dat ze glazen deuren of ramen hebben waardoor de gewassen goed in de gaten kunnen worden gehouden. In vrijwel alle muurkassen zitten meerdere verdiepingen waar gewassen op gekweekt kunnen worden.

Je kunt zelf kiezen waar de muurkas geplaatst wordt. De enige voorwaarde die eraan vasthangt, is dat de kas tegen een stevige rechte muur moet komen te staan. Verder ben je helemaal vrij in de locatie van de muurkas. Het is gebruikelijk om deze tegen je woning te plaatsen, zodat de warmte zich overbrengt naar de kas. Dit is meteen een stuk voordeliger.

Ook voor in kleinere tuinen bestaan er muurkassen die gepaste afmetingen hebben zodat je alsnog kan genieten van het kweken van je eigen groenten en fruit.

De soorten muurkassen

Vaak zijn muurkassen te herkennen aan de rechte achter- en voorkant met een schuin aflopend dak bovenop.

Er is ook keuze uit frosted glass of helder glas. Het verschil zit in de uitstraling van de kas.

Voor een grotere muurkas, zijn er muurkassen met deuren die opengeschoven kunnen worden.

Het frame van de muurkas kan wit, zwart of groen zijn en is vaak va hout of aluminium. Beide materialen zijn stevig en houden de kas goed overeind.