/Met deze drie kachels kom jij warm de winter door

Met deze drie kachels kom jij warm de winter door

De winter komt in volle vaart naar Nederland. Als het zo koud is, wil je de verwarming natuurlijk een paar graden hoger zetten, maar met de huidige gasprijzen doen veel mensen dat toch maar niet. Warme sokken, een trui en een dekentje werken tot op een zeker niveau, maar gaat het buiten sneeuwen, dan is het klaar met de pret. Bij Mannenwijzer gingen wij op zoek naar een antwoord op de vraag: hoe kun je zonder CV je huis verwarmen? Vraag jij je hetzelfde af? Lees dan snel verder, want in dit artikel vertellen we je over de voor- en nadelen van elektrische haarden, houtkachels en pelletkachels.

Snel warm met een elektrische haard

We horen je denken: een elektrische haard is toch niet goedkoper dan gewoon de verwarming op 20°C? Maar als bijverwarming, voor een korte periode in één kamer, biedt de elektrische haard uitkomst. Ben jij de hele dag op je werk en wil je ‘s avonds snel de woonkamer op temperatuur hebben? Dan is een elektrische haard precies wat jij zoekt. Als de woonkamer prettig warm is, zet je de haard weer uit. Ook als je zonnepanelen op het dak hebt, is een elektrische haard voordelig. Je geeft dan veel minder uit aan elektriciteit, dan als je de centrale verwarming aanzet. Daarom kan een elektrische kachel toch de oplossing zijn, als jij zoekt naar alternatieve verwarming.

Een gezellige houtkachel

Zie jij jezelf al in je luie stoel bij het vuur zitten? Een houtkachel maakt het niet alleen warm in huis, maar zorgt ook voor een prettige sfeer. Om een houtkachel zo schoon mogelijk te stoken, is het de bedoeling dat je onbehandeld, droog hout verbrandt. Er mogen geen lak- of verfresten in of op het hout zitten en na het kappen moet het hout twee of drie jaar hebben gedroogd. Stook van boven naar beneden, en er ontstaat een volledige verbranding waar lekker veel hitte vanaf komt. Een houtkachel staat het best op een centrale plek, zoals in de woonkamer, maar een bijkomend probleem kan zijn dat er ruimte moet zijn voor een goed rookkanaal. Benieuwd naar de mogelijkheden? Een Heta houtkachel is smal en kan daarom op veel plekken worden geplaatst, maar zorgt tegelijk voor veel hitte. Neem eens een kijkje bij een haardenspecialist zoals Krul Alltech en vraag advies over dit merk en andere merken. Zo weet je zeker dat jouw houtkachel perfect bij jouw interieur past.

Het beste van beide werelden

Een pelletkachel combineert het gebruiksgemak van de centrale verwarming met de gezelligheid van een houtkachel. Met slechts een druk op de knop zet je de kachel aan, waarna je van een prachtig vlammenspel geniet. Pelletkachels branden op kleine houtkorrels die automatisch van het reservoir naar de brandkamer worden gebracht. Jij stelt de gewenste temperatuur in en de kachel zorgt voor de rest. Het enige wat jij hoeft te doen, is af en toe de pellets bijvullen. Houtpellets kosten relatief weinig en omdat ze makkelijk bewaard blijven, koop je grote hoeveelheden voor een voordelige prijs. Met een pelletkachel kom jij de winter goed door. Voor je het weet staat de lente weer op de stoep, maar voor nu is het binnen gezellig en warm!