/Nooit meer afwassen – de voordelen van een vaatwasser

Nooit meer afwassen – de voordelen van een vaatwasser

Tegenwoordig groeien kinderen op met een vaatwasser, maar veel anderen weten goed hoe het is om iedere dag met de hand de vaat te moeten afwassen. Je wilt na het eten genieten van je avond of hebt visite of een verjaardag gehad, en de vaat stapelt zich maar op. Het feit dat het apparaat jou het afwassen uit handen neemt, is één van de vele voordelen van vaatwassers. In deze blog lees je er nog meer over.

Het kan zuiniger zijn dan handwassen

De reden dat veel mensen niet voor een vaatwasser kiezen, is dat met de hand afwassen zuiniger zou zijn. Echter, door de vaatwasser op de juiste manier te gebruiken, kan je veel water, energie en geld besparen. Zo is het belangrijk om niet zelf voor te spoelen. Grote etensresten haal je er, maar verder kan je de vaat gewoon vuil in de vaatwasser zetten. Draai de vaatwasser vervolgens alleen als hij helemaal vol is. Veel vaatwassers hebben een programma voor halve lading, maar die gebruikt maar een beetje minder water en energie dan een vol programma. Maak vooral gebruik van het ECO-programma. Dit heeft een lager water- en energieverbruik. Is de vaat erg vuil? Dan kan je het beste het automatische programma gebruiken. Deze past het programma aan op hoe vuil de vaat is. 

Vaatwassen op het nachttarief

Heb je een energiecontract met dubbeltarief? Dan heeft een vaatwasser als voordeel dat je deze ’s nachts, tijdens het nachttarief, kan laten draaien. ’s Nachts ga je natuurlijk niet staan afwassen. Veel vaatwassers hebben een startuitstel functie, waarmee je kunt instellen dat de machine bijvoorbeeld om 2 uur ’s nachts gaat draaien. Daardoor weet je zeker dat het nachttarief zal tellen.

Een opgeruimd aanrecht

Nog een heel groot voordeel van een vaatwasser is dat je de vieze vaat direct in de vaatwasser kan zetten. Zo heb je dat nooit meer op jouw aanrecht staan en oogt het aanrecht, en daarmee de keuken, opgeruimder en schoner. 

Nooit meer afdrogen

Nooit meer afwassen zorgt er natuurlijk ook voor dat je nooit meer hoeft af te drogen. Na het wasprogramma is de vaat namelijk al droog en direct klaar om in de kast te zetten. Nooit meer afdrogen heeft vervolgens als positief gevolg dat je minder wasgoed op 60 graden hoeft te wassen. Win, win, win!

De verschillende programma’s

Als laatste is het een groot voordeel van een vaatwasser dat het verschillende programma’s heeft. Daarmee kan je het programma aanpassen aan de hoeveelheid en het soort vaat en op hoe vervuild die vaat is. Voor erg vuile vaat kies je een hogere temperatuur van ongeveer 60 of 70 graden. Bij minder vuile vaat is 45 graden al voldoende. Met een voorspoelprogramma wordt aangekoekt vuil losgeweekt, zodat het reguliere programma effectiever is. Sommige vaatwassers gaan nog verder en meten met sensoren hoeveel water er nodig is om de vaat schoon te krijgen. Daardoor wordt er nooit te veel water gebruikt.