/Oefeningen tegen urineverlies bij mannen

Oefeningen tegen urineverlies bij mannen

Ongewenst urineverlies komt bij ruim 300.000 mannen in Nederland voor. Zeker op hogere leeftijd is het een gebruikelijk probleem en u bent dus zeker niet alleen. Het kan ervoor zorgen dat u zich belemmerd voelt in uw dagelijkse leven of dat u zelfs bepaalde activiteiten vermijdt. Dit is zonde en helemaal niet nodig. Tegenwoordig bestaan er allerlei oplossingen voor ongewenst urineverlies, waaronder het doen van oefeningen om uw spieren te trainen. Het is belangrijk dat u vroegtijdig naar de huisarts gaat wanneer u last hebt van ongewenst urineverlies. Hierdoor kan het ongewenste urineverlies worden verminderd of zelfs helemaal worden verholpen.

Blaastraining

Blaastraining helpt u om te gaan met de signalen van uw blaas en is een manier om incontinentie tegen te gaan. U leert goede gewoontes aan en slechte gewoontes af. Hierdoor wordt de tijd tussen twee toiletbezoeken verlengd, vergroot u uw blaasinhoud en verkleint u het gevoel van aandrang. Gaat u vaak voor de zekerheid naar het toilet, terwijl u vlak daarvoor al geweest bent? Tijdens blaastraining leert u om uw plas langer op te houden. In plaats van ieder uur te plassen, probeert u het een kwartier langer uit te stellen. Wanneer dit goed gaat, kunt u de tijd tussen twee plasbeurten weer iets verlengen. Zo komt u langzaam af van te vaak moeten plassen en leert u om ongewenst urineverlies beter onder controle te krijgen.

Bekkenbodemoefeningen

Ook bekkenbodemoefeningen kunnen u helpen bij het verkrijgen van meer controle over uw blaas. De oefeningen versterken uw bekkenbodemspieren en u kunt dit leren tijdens bekkenbodemfysiotherapie. U doet de oefeningen makkelijk thuis en kunt zelfs op openbare plekken uitvoeren, omdat de oefeningen onzichtbaar zijn voor anderen. Wanneer u in het proces van de blaastraining of de bekkenbodemoefeningen een onzeker gevoel heeft, kan het verstandig zijn om incontinentieproducten te gebruiken. Hierbij kunt u denken aan incontinentieondergoed van TENA Men of incontinentieverband.