/Prettig wonen met zorg in een aangename omgeving

Prettig wonen met zorg in een aangename omgeving

Iedereen kan op enig moment ondersteuning of zorg nodig hebben. Een zorgvraag kan door verschillende redenen ontstaan. Iemand kan bijvoorbeeld verzorging nodig hebben vanwege een ernstige ziekte of na het ondergaan van een operatie. Andere mensen kunnen extra zorg of ondersteuning gebruiken omdat ze ouder worden en bij voorkeur in hun eigen huis willen blijven wonen. Met de veelzijdige mogelijkheden van ambulante thuiszorg is dat meestal ook heel goed mogelijk. Bij deze vorm van thuiszorg kan de cliënt zelfstandig thuis blijven wonen met de aangeboden zorg. Maar als het thuis echt niet meer gaat, is het een fijne gedachte dat u bij Omring ook een warm thuis kunt vinden in West-Friesland, op het Waddeneiland Texel of in de Kop van Noord-Holland. Bijvoorbeeld als u graag zorg dichtbij wilt hebben of als u een lichamelijke zorgvraag, dementie of een chronische ziekte hebt. 

Kleinschalig wonen voor mensen met dementie

Wonen met zorg is onder andere mogelijk voor mensen met dementie. Omring heeft diverse woonvormen, zoals appartementen en kleinschalige woongroepen. De appartementen zijn geschikt voor mensen met mildere vormen van dementie. Daar hebben zij de beschikking over een eigen woon/slaapkamer, een badkamer en vaak ook een kitchenette. U kunt zich in een appartement voorzien van uw eigen maaltijden in de kitchenette of u kunt in het restaurant gebruik maken van de warme maaltijden die daar dagelijks worden bereid. Voor mensen met een zwaardere vorm of een specifieke vorm van dementie zoals Alzheimer of Korsakov, is een kleinschalige woongroep veelal geschikt. Overdag verblijven de bewoners daar met zes à zeven mensen in de sfeervolle, gemeenschappelijke keuken en woonkamer. ‘s Avonds slapen zij in een eigen kamer. 

Het huishouden van de woongroep wordt grotendeels gerund door een klein en vast team van medewerkers. Zij kijken nauwkeurig naar de leefstijl en gewoonten van iedere bewoner. Dagelijks wordt de bewoners een vaste structuur geboden en daarnaast is er ook veel ruimte voor de eigen wensen. Als de bewoners dat willen, kunnen zij bijvoorbeeld helpen bij het bereiden van de maaltijd. 

Verzorging, verpleging en behandeling

Mensen die niet meer thuis kunnen wonen vanwege een lichamelijke aandoening, omdat zij intensieve zorg nodig hebben of vanwege een ernstige of chronische ziekte, zijn welkom in een van de appartementen van Omring. Die zijn gevestigd in Omringlocaties die voorheen verzorgingshuizen en verpleeghuizen werden genoemd. In een appartement beschikken zij over een eigen kamer, badkamer en vaak ook een kitchenette. Daarbij krijgen zij verzorging, verpleging en behandeling en de medewerkers van Omring staan 24 uur per dag paraat. Samen met de cliënt kijken zij welke ondersteuning nodig is. Daarbij gaan de medewerkers ervan uit wat diegene wil en kan. Het is belangrijk dat de nadruk ligt op een zo prettig mogelijk leven. Een tijdelijk verblijf of een verblijf in de laatste fase van het leven behoort ook tot de mogelijkheden. 

Wonen met zorg aanvragen 

Als iemand niet thuis zelfstandig kan wonen met zorg en daarom behoefte heeft aan wonen met zorg bij Omring, is het mogelijk een rondleiding aan te vragen en een afspraak te maken voor een intakegesprek. In samenwerking met een zorgconsulent wordt naar de mogelijkheden gekeken. Daarna wordt in overleg met de cliënt en diens naasten bepaald welke zorgaanvraag of -indicatie er nodig is. Uiteraard bieden de medewerkers van Omring ook ondersteuning bij het invullen en verzenden van de aanvragen. Op het moment dat de aanvraag of indicatie rond is, kan de cliënt naar de specifieke woonlocatie verhuizen. Soms is er een wachtlijst. In dat geval wordt besproken hoe de zorg thuis zo optimaal mogelijk georganiseerd kan worden totdat er wel plek is.