/Reistips: Compensatie bij vlucht vertraging en annulering
vliegveld

Reistips: Compensatie bij vlucht vertraging en annulering

De zomervakantie staat weer voor de deur. Dit houdt in dat er weer meer vluchten zullen vertrekken. Helaas betekent drukte bij de luchtvaartmaatschappijen ook vaak dat er meer vertraging ontstaat. Als je last hebt van een lange vertraging heb je mogelijk recht op compensatie! Hieronder de regels uitgelegd.

Vanaf wanneer heb je recht op compensatie?

Als je vlucht vertraagd is met meer dan 3 uur heb je recht op een vergoeding voor het geleden tijdsverlies. De vertraging wordt gemeten bij aankomst, het gaat dus niet om de vertrekvertraging.

De hoogte van de vergoeding hangt samen met de vluchtafstand, en staat helemaal los van de ticketprijs.

Omdat het een europese regelgeving is, vallen de vluchten binnen Europa en alle vluchten welke worden uitgevoerd door europese luchtvaartmaatschappijen onder de verordening. Voorbeeld:

  • Heb je met TUI vertraging dan heb je altijd recht op compensatie
  • Is je vlucht van Thai Airways vertraagd en vlieg je van Thailand naar Cambodja, dan heb je geen recht op compensatie.

Vlucht geannuleerd

Is je vlucht geannuleerd heb je recht op compensatie als de annulering minder dan 14 dagen voor vertraging aan je kenbaar wordt gemaakt. Mocht de luchtvaartmaatschappij een alternatief aanbieden bestaat er een mogelijkheid dat het recht op compensatie vervalt. Hieronder een overzicht met de bedragen waar u recht op heeft bij een eventuele annulering.

Vluchtafstand Vertrek   Aankomst
Tot 1500 km > 1 uur eerder      of   > 2 uur later 250
Tot 3500 km      > 1 uur eerder of > 2 uur later 400
Meer dan 3500 km   > 1 uur eerder of > 2-4 uur later          300
Meer dan 3500 km > 1 uur eerder of > 4 uur later 600  

Buitengewone omstandigheden

Luchtvaartmaatschappijen zijn geen fan van deze compensatieregeling en betalen claims vaak niet uit door te melden dat er sprake was van buitengewone omstandigheden.

Naast dat de staking van de luchtverkeersleiding een buitengewone omstandigheid kan zijn, zijn er meer situaties welke worden beoordeeld als buitengewoon. Voorbeelden zijn; zeer slecht weer met onweer, een birdstrike of bijvoorbeeld een blikseminslag.

Luchtvaartmaatschappijen wijzen claims van passagiers vaak onterecht af en daarom bestaat er claimbureaus als Aviclaim.

Je hebt altijd recht op verzorging

Als de vertraging meer dan drie uur bedraagt, dan dient de luchtvaartmaatschappij u te verzorging aan te bieden in de periode dat u gedupeerd bent. Dit is ongeacht of er sprake is van buitengewone omstandigheden of niet. Dat houdt het volgende in:

– Hotelovernachting(en) indien de vlucht pas de volgende dag vertrekt.

– Vervoer van en naar de luchthaven

– Eten en drinken ten tijde van de vertraging (in normale verhouding)

Bieden ze u niets aan en moet u zelf kosten maken? U kunt dan zelf een accommodatie boeken en eten en drinken regelen. Dit kunt u later met bonnetjes claimen bij de luchtvaartmaatschappij. Let wel; veel maatschappijen vergoeden geen alcoholische versnaperingen en 4 of 5 sterren hotels. Belangrijk: het verkrijgen van compensatie betekent niet dat uw recht op compensatie vervalt!