/Tips om de smaak van pijptabak langer te behouden

Tips om de smaak van pijptabak langer te behouden

Als je eenmaal hebt gekozen voor een tabak, wil je er zeker nog lang van genieten. Daarom is de manier van opbergen een belangrijk punt. Over het algemeen kun je ongeopende tabak ongeveer twee jaar bewaren op een plek naar keuze zonder kwaliteitsverlies. Als de verpakking eenmaal is geopend, moet je echter voorzichtig zijn bij het bewaren. Als je jouw Bigben.nl tabak correct bewaart, dan kun je zeker een jaar lang genieten van de originele smaak en aroma’s. 

Tip 1 – houd je pijp goed schoon 

Het ligt voor de hand om je pijp goed schoon te houden, maar toch zijn er veel pijprokers die dit vergeten. En dat is natuurlijk zonde. Want als je door een vieze en slecht onderhouden pijp rookt, dan kun je niet optimaal genieten van de aroma’s van het tabak. Met een setje pijpenragers kun je jouw pijp prima schoonhouden. Het is een klusje van een paar minuten. Het liefst doe je het na iedere keer roken, maar een keer in de week is ook goed genoeg. 

Tip 2 – bewaar het tabak in een kast 

Het is belangrijk om jouw tabak tegen lucht en de zon te beschermen. Dan kan het tabak uitdrogen en verliest het de heerlijke aroma’s. Je moet de tabak dus sowieso opbergen in een afsluitbaar bakje, het liefst geheel luchtdicht. Verder is het aan te raden om het tabak in een kast in de gang te bewaren. In een kast komt er geen zonlicht bij en wordt het ook niet zo warm als in de woonkamer. Te koud is ook niet goed, tabak bewaar je het best bij een temperatuur rond de 17 graden. 

Tip 3 – houd je tabak vochtig 

Last but not least is ook de luchtvochtigheid een belangrijk criterium voor langdurig behoud van de smaak en kwaliteit van tabak. In de verpakking moet de tabak echter een lichte hoeveelheid vocht bevatten. Ongeveer 55 procent luchtvochtigheid is het beste. Zowel het blik als de zakjes moeten na het openen weer goed gesloten worden zodat de tabak zijn eigen vocht beter kan vasthouden. Voor het beste resultaat kun je jouw tabak opbergen in een speciale humidor.