/Tips voor het hechtlassen van RVS

Tips voor het hechtlassen van RVS

Er wordt wel eens gezegd dat “de beste las geen las is”, en dit is een begrijpelijke uitdrukking op zich, maar de praktijk leert dat het bijna nooit mogelijk is om het lasproces volledig te negeren zodra er een constructie moet worden gemaakt. Dit geldt zeker voor de bewerking van RVS. Daarom is het op de juiste manier Rvs lassen erg belangrijk. Deze verbinding blijkt namelijk soms de “zwakke schakel” te zijn. Als echter de juiste richtlijnen worden gebruikt en optimale maatregelen worden genomen, mag de gasverbinding zeker niet het zwakste punt zijn. Het begint al met hechtlassen, dat meestal te weinig aandacht krijgt, terwijl de fundering al wordt gelegd voor een optimale lasverbinding. Daarom volgen hier enkele richtlijnen.  

1. Ontvetten! 

De te lassen naden moeten grondig worden ontvet, aangezien vet en olie bij hoge temperaturen uiteenvallen in koolstof en waterstof. Dit leidt tot een ongewenste opname van koolstof in het lasmetaal en in de door warmte beïnvloede zone. Dit kan corrosie veroorzaken waardoor het metaal minder sterk wordt.  

2. Bescherm de afdichtingslaag tegen corrosie 

De afdichtlaag passeert de kritische temperatuurzone slechts één keer en is daardoor het meest corrosiebestendig. Verontreinigingen moeten daarom zorgvuldig worden verwijderd, aangezien die uiteindelijk putjes kunnen veroorzaken in het metaal. Het valt mee hoeveel invloed het heeft op de kwaliteit van de las, maar het ziet er vooral slordig uit. 

3. Hechtlas met elektroden of lasdraad 

Hechtlassen moet worden uitgevoerd met elektroden of lasdraad, die moet worden gekozen afhankelijk van de samenstelling van de te lassen materialen. Hechtlassen worden meestal zonder gas gedaan, dus het lassen moet niet worden uitgevoerd om kleine doorbrandzones in de lasnaden te voorkomen. Met andere woorden, hechtlassen moeten op het oppervlak blijven, zoals de naam suggereert.  

4. Las met de juiste stroom

Gebruik een zo laag mogelijke stroom, maak lasnaden niet te zwaar en verwarm het materiaal niet voordat u gaat lassen. Want wanneer dikke lassen af gaan koelen, kunnen krimpspanningen aanzienlijk toenemen. Dit kan tijdens gebruik leiden tot vervormingen en vervolgens tot spanningscorrosie, wat het rvs ook weer minder sterk maakt.