/Tips voor het ontwerpen van een e-learning platform

Tips voor het ontwerpen van een e-learning platform

Als je van plan bent om in een e-learning in elkaar te zetten , dan wil je natuurlijk een professionele cursus voorbereiden. Maar, als beginnend ontwerper kan het best gebeuren dat je tegen enkele obstakels stuit op het gebied van de vormgeving van het e-learning platform. Om je hierbij te helpen, hebben we in dit artikel enkele eenvoudige tips op een rijtje gezet om je te helpen productiever te zijn en de resultaten te krijgen die je wilt.

1. Gebruik gratis afbeeldingen

Met een beperkt budget wil je er natuurlijk voor zorgen dat je zoveel mogelijk materiaal voor je e-learning platform gratis kan gebruiken. Als we het hebben over beeldmateriaal, zijn er gelukkig veel gratis afbeeldingen op het internet te vinden. Maar als je niet weet waar je moet zoeken, kan het veel tijd kosten om de juiste afbeelding te vinden. 

Wil je beeldmateriaal dat helemaal geschikt is voor het vormgeven van een e-learning module, neem dan eens een kijkje bij het downloadcentrum van “E-Learning Heroes”. Hier heb je de toegang tot een breed scala aan afbeeldingen, waaronder achtergronden, pictogrammen, foto’s en figuren. Andere gratis beeldbronnen Unsplash en Pexels. Mocht je ook op zoek zijn naar iconen, probeer dan eens Flat Icons of Icon Finder.

2. Kies je ideale lettertypes

Bij de vormgeving van een e-learning module, spelen lettertypes een belangrijke rol in de algemene uitstraling van een cursus. Met zo veel beschikbare lettertypes kan het kiezen van het juiste lettertype voor jouw cursus nogal een ontmoedigende taak zijn. Gelukkig hoeft dat helemaal niet zo te zijn. 

Het belangrijkste aspect dat je in acht moet nemen, is de leesbaarheid. Denk dus aan een eenvoudig en duidelijk lettertype zoals Bold, Arial, Calibri of Handwriting. Mocht je eenmaal een paar lettertypes hebben gekozen die je mooi vindt en die goed bij elkaar passen, blijf hier dan bij.

3. Overweeg het kleurenpalet 

Wil je zelf e-learning maken, dan wil je er waarschijnlijk ook voor zorgen dat je gebruik maakt van jouw merkkleuren. In ieder geval moet je er rekening mee houden dat je kleuren weet uit te kiezen die goed bij elkaar passen. Als je meer wilt weten over het effect van kleuren, zoek dan eens wat meer over de psychologie van kleuren om de aandacht en concentratie van jouw cursisten aan te spreken!

4. Tot slot, hou het simpel

Als er bij bijvoorbeeld weinig tijd is om je eigen ontwerp vorm te geven, lijkt het misschien verleidelijk om te veel tekst op één dia te proppen. Probeer dit echter zoveel mogelijk tegen te gaan. Te veel inhoud op één dia ziet er echter niet alleen rommelig uit, maar maakt het voor leerlingen ook moeilijker om de kern van de boodschap te begrijpen. Ook in e-learning geldt “minder is meer”, dus beperk tekst tot een minimum en gebruik waar mogelijk afbeeldingen om jouw boodschap duidelijk over te brengen.