/Vergeet dit niet te regelen als je een nieuwe auto hebt gekocht!
nieuwe auto gekocht

Vergeet dit niet te regelen als je een nieuwe auto hebt gekocht!

Als je een auto gaat kopen, dan moeten er een aantal zaken geregeld worden voordat je de weg op mag. Gelijk wegrijden uit de showroom zit er helaas niet in. Dit geldt voor nieuwe en tweedehandsauto’s. We hebben alles wat je moet regelen op een rijtje gezet, zodat jij snel en makkelijk de weg op kan.

Kenteken overschrijven

Als eerste moet het kenteken overgeschreven worden op jouw naam. Het is belangrijk dat je de originele documenten ontvangt van de vorige eigenaar, want anders is het niet geldig. Bewaar deze documenten goed. Als je alle documenten ontvangen hebt, dan kun je bij de RDW het kenteken over laten schrijven. Heb je de auto tweedehands gekocht? Vergeet dan niet aan de vorige eigenaar een vrijwaringsbewijs te vragen. Dit is het bewijs dat de vorige eigenaar niet meer verantwoordelijk is voor de auto.

APK-rapport

In Nederland is het verplicht om een Algemene Periode Keuring (APK) van je auto te laten uitvoeren. Tijdens deze keuring wordt de auto gecontroleerd, getest en worden slechte onderdelen vervangen. Deze keuring kan je laten doen bij RDW-erkende bedrijven. Hoe vaak de auto gecontroleerd moet worden verschild per auto. Als de auto helemaal is goedgekeurd ontvang je een rapport. Dit rapport dien je goed te bewaren. Als het rapport verlopen is moet je een nieuwe APK uitvoeren. Indien je dit niet doet loop je het risico om eventuele schade niet vergoedt te krijgen.

Autoverzekering afsluiten

Het is slim om een auto te verzekering direct na aankoop, want de verzekering moet ingaan op het moment dat de auto op jouw naam staat. Er zijn drie mogelijkheden: WA, WA+ of Allrisk. In Nederland is het verplicht om de auto minimaal te verzekeren voor WA. Deze dekking vergoedt de kosten voor schade die je veroorzaakt met je auto. Met de WA+ dekking ben je ook verzekerd voor de schade die buiten jouw schuld aan de auto ontstaat. Met een Allriskdekking ben je verzekerd voor die je zelf veroorzaakt. Er zijn veel verschillende verzekeringen en hierdoor is het moeilijk om een juiste keuze te maken. Je wilt een goedkope autoverzekering, maar je wilt ook de beste voorwaarden hebben. De verzekering van je auto is heel belangrijke en moet serieus genomen worden!