/Verschillende factoren die de groei van legionella bevorderen

Verschillende factoren die de groei van legionella bevorderen

Als je iets over preventie voor Legionella zoekt, heb je misschien begrepen hoe schadelijk deze bacteriën zijn. Deze bacteriën kunnen een ernstige ziekte veroorzaken die de veteranenziekte heet. Ze kunnen je longen aantasten en symptomen zoals een longontsteking veroorzaken. Het risico om besmet te raken met legionellabacteriën neemt toe als ze de waterleiding in je huis besmetten. Ook als je de leidingen regelmatig schoonmaakt en onderhoudt, bestaat het risico van legionella besmetting nog steeds. De groei van deze ziekteverwekker wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Het wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door de variatie van de watertemperatuur, biofilm, kalkaanslag, bezinksel, te weinig ontsmettingsmiddel, en vele andere factoren. Hier is de korte uitleg over enkele factoren die tot legionella groei leiden.

Veranderingen in watertemperatuur

Als je de groei van Legionellabacteriën niet zelf kunt voorkomen, kun je professionals zoals Holland Building inhuren om dit aan te pakken. Maar eigenlijk kun je de bacteriegroei gemakkelijk onder controle houden door de temperatuur in je watersysteem te controleren. De ideale temperatuur voor de bacteriegroei ligt tussen 20 tot 45 graden Celsius. Als je deze bacteriën wilt doden, moet je de watertemperatuur lager dan 20 graden Celsius en hoger dan 45 graden Celsius houden. Enkele factoren die het risico op legionella groei vergroten zijn de volgende. Ten eerste kun je de waterverwarmer op een lage temperatuur zetten. Bovendien kunnen de warme en koude leidingen te dicht bij elkaar liggen. Vervolgens kan je watersysteem stilstaand water hebben dat zijn warmte kan verliezen.

Aanslag, biofilm, en sediment

Biofilm kan het ontsmettingsmiddel in je watersysteem opeten. Daardoor ontstaat een ideale omgeving voor bacteriën om te groeien. Biofilm kan groeien op plaatsen die aan vocht blootgesteld zijn. Bovendien draagt kalkaanslag ook bij tot de groei van de bacteriën. Aanslag is de bezinking van mineralen binnen de waterleiding. De kalkaanslag kan de barrière vormen die het proces van verwarmen en koelen van het water kan blokkeren. Zo kunnen de bacteriën gemakkelijk groeien. Tenslotte kan sediment in de waterleiding ziektekiemen met zich meedragen die moeilijk kwijt te raken zijn. Een andere oorzaak van bacteriegroei is te weinig ontsmettingsmiddel dat aan je watersysteem wordt toegevoegd. Je moet er dus voor zorgen dat je voldoende ontsmettingsmiddel gebruikt om alle kiemen te doden.