/Waar je op moet letten bij het kopen van een boot

Waar je op moet letten bij het kopen van een boot

Nu de zon weer steeds meer gaat schijnen is het natuurlijk weer heerlijk om te gaan varen. Dit kan op verschillende manieren: je kan lekker gaan dobberen, maar kan ook gaan scheuren met een snelle boot. Wanneer je regelmatig gaat varen, dan wordt het huren van een boot wel erg duur. Het is dan wellicht verstandiger om een boot te kopen. Bovendien is het toch wel lekker om op je eigen boot te zitten, waarbij je precies weet hoe alles zit en werkt. Bij de aanschaf van een boot heb je een aantal zaken om rekening mee te houden. Ga dus precies te werk bij het inspecteren van de boot. Let hierbij onder andere op de volgende zaken:

Romp

De romp van de boot is een belangrijke peiler van in wat voor staat de boot verkeert. Is deze beschadigd, zit er roest of andere verontreiniging op? Kies dan een andere boot, tenzij je zin hebt in een nieuw klusproject. Omdat een romp een cruciaal onderdeel van een boot is, is het ook raadzaam om bij aankoop de boot ook buiten het water goed te inspecteren.

Motor

De motor van de boot is natuurlijk ontzettend belangrijk. Zonder motor (of zeil) kan je niet in de gewenste richting varen. Het is dus van belang dat de motor in goede staat is en nog een heel stuk mee kan gaan. Toch is dit wel het onderdeel wat stiekem veel (onzichtbaar) onderhoud nodig heeft. Ga er dus van uit dat je regelmatig de motoronderdelen van je boot moet vervangen. Dit hoeft niet per se heel erg duur te zijn, maar zorg wel dat het goede kwaliteit is. Ook dienen de onderdelen natuurlijk bij je motor zelf te passen. Bij een Yamaha buitenboordmotor horen immers Yamaha buitenboordmotor onderdelen terwijl bij een Volvo Penta inboardmotor juist weer Volvo Penta onderdelen horen. Om de motor langer mee te laten gaan dien je dus de goede onderdelen hiervoor te gebruiken. Daarnaast maken foutieve onderdelen een reparatie of onderhoud vaak niet eens mogelijk.

Dek

Je verblijft uiteindelijk op het dek van de boot. Het is dus belangrijk dat je jezelf hier thuis voelt en dat dit comfortabel is voor jou. Als je kan gaan proefvaren met een nieuwe boot is dat een mooi moment om dit punt te testen.