Werkkleding kan worden gedragen om meerdere redenen. Een van de belangrijkste redenen is vaak de veiligheid van de werknemer. Maar ook om de professionele uitstraling van het bedrijf of de herkenbaarheid te vergroten, kan er gekozen worden voor werkkleding. Bovendien kan bedrijfskleding voor een gevoel van gelijkheid zorgen onder werknemers. Iedereen draagt immers hetzelfde, waardoor het teamgevoel versterkt wordt. Om al deze doelen te bereiken, is het wel belangrijk dat je goede werkkleding aan je werknemers verschaft. Maar wat is goede werkkleding? Dat hangt af van het doel van de kleding. We leggen het aan je uit.
Voortaan eenvoudig werkkleding bestellen en beheren? Ontdek het kleding management systeem van Expedient.
Beschermende werkkleding
In veel gevallen wordt bedrijfskleding gedragen om werknemers te beschermen tegen bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen. Vaak gebeurt dit in combinatie met Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s). De algemene norm voor beschermende werkkleding is EN340. Kleding die aan deze norm voldoet is gecontroleerd op onder andere pasvorm, materiaalgebruik, markeringen en draagcomfort. In veel sectoren zal kleding die aan deze norm voldoet prima zijn.
Het kan echter ook zijn dat er meer bescherming nodig is. Daarom zijn er nog veel meer normen waar bedrijfskleding aan kan voldoen. Zo is er kleding met een extra hoge zichtbaarheid, is er kleding speciaal voor lassers en is er kleding met bescherming tegen regen en slecht weer. Al deze soorten kleding voldoen aan een andere EN norm. Welke norm dat is, hangt af van het doel van de kleding. Afhankelijk van de sector waar je in werkt, is het dus goed om naar deze normen te kijken. Veiligheid gaat immers boven alles.
Professionele uitstraling
Als jouw werknemers regelmatig in contact komen met klanten is een professionele uitstraling erg belangrijk. Goede werkkleding kan hieraan bijdragen. Herkenbare werkkleding, met het logo van het bedrijf, geeft de klant een vertrouwd gevoel. Bovendien draagt het bij aan het vergroten van de herkenbaarheid en de naamsbekendheid van het bedrijf. In dit geval is het belangrijk dat de werkkleding voldoet aan de kenmerken die jouw bedrijf uit moet stralen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan herkenbare kleuren en het logo, maar ook aan het soort werkkleding.
Een polo geeft immers een andere indruk dan een overhemd. Daarnaast is het prettig als de werkkleding comfortabel zit, waardoor de werknemers tijdens hun werkzaamheden niet gehinderd worden door de kleding.
Een groepsgevoel creëren
Niet alleen de uitstraling naar buiten toe is belangrijk, ook binnen een onderneming kan de uitstraling van werkkleding veel teweegbrengen. Zo kan het dragen van dezelfde werkkleding het groepsgevoel onder werknemers flink vergroten. Er heerst gelijkheid op de werkvloer en dat is goed voor de werkprestaties. Bovendien hoeven werknemers zich niet meer bezig te houden met welke kleding wel of niet geschikt is voor op het werk.
Als dit het voornaamste doel is van de bedrijfskleding, dan moet de kleding vooral comfortabel zijn. Oncomfortabele kleding zal irritatie oproepen onder de medewerkers en dat wil je niet. Lekker zittende kleding verhoogt het werkplezier en draagt daardoor bij aan het succes van het bedrijf.
Fiscale normen
Iets anders waar je rekening mee kunt houden, is de fiscale aftrekbaarheid van werkkleding. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de werkkleding aan één van de twee eisen van de Belastingdienst voldoen.
- De werkkleding is alleen te dragen tijdens het werk. Dit kan bijvoorbeeld een overall zijn of een uniform.
- Is de werkkleding ook buiten het werk te dragen? Gaat het dus bijvoorbeeld om een polo? Dan moet de kleding voorzien zijn van een beeldmerk van minimaal 70 cm2. Dit beeldmerk moet duidelijk verwijzen naar je bedrijf en zal in de meeste gevallen dus het logo zijn.
Voldoet de bedrijfskleding aan deze eisen? Dan zijn de kosten voor 100% aftrekbaar.
Weet wat je wil bereiken
Om te bepalen welke bedrijfskleding voor jouw bedrijf het meest geschikt is, is het dus belangrijk om te weten wat je met de kleding wil bereiken. Heb je specifiek één van bovenstaande doelen voor ogen of gaat het je om een combinatie van allemaal? Pas als je weet met welk doel de kleding gedragen gaat worden, kun je bepalen waar de kleding aan moet voldoen.
Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat de kleding aan een bepaalde EN norm moet voldoen, dat de kleding herkenbaar moet zijn en dat deze comfortabel moet zitten. Als je de kosten fiscaal wil kunnen aftrekken, moet je aan een van de eisen van de Belastingdienst voldoen. Door rekening te houden met deze verschillende aspecten is het mogelijk om te bepalen hoe de perfecte bedrijfskleding er voor jouw bedrijf uit zal zien.
Ook tijd en geld besparen op het beheer en bestelproces van bedrijfskleding? Maak kennis met het KMS van Expedient.