/Waar moet je op letten bij het kopen van een veranda?
blokhut

Waar moet je op letten bij het kopen van een veranda?

Een veranda biedt vele voordelen en wij snappen het daarom ook goed als je van plan bent er één te kopen. Echter zal al snel blijken dat de aankoop van een veranda erg lastig kan zijn. Dit komt omdat er zoveel verschillende soorten en maten zijn. Daarnaast zijn er ook nog talloze verschillende extra opties en stijlen. Ook de kleur en het materiaal is iets waar je een keuze in moet maken bij de aankoop van je veranda. Kortom, je moet op veel verschillende dingen letten bij het kopen van een veranda. Wij geven hieronder de belangrijkste, zodat jij snel je ideale veranda kunt aanschaffen!

Bepaal de functie van de veranda

Allereerst moet je bij jezelf te rade gaan waarvoor je de veranda wilt gebruiken. Een veranda kan namelijk voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor alleen een overkapping waaronder je droog kunt zitten óf een overkapping met wanden waarbij je ook uit de wind zit. Ook moet je voor jezelf bepalen of je de veranda vooral in de lente en de zomer wilt gebruiken of het hele jaar door. Wil je een veranda alleen voor in de lente en zomer gebruiken, dan hoeft deze bijvoorbeeld niet zwaar geïsoleerd te worden en zou een lichtere en goedkope constructie al genoeg zijn. Wil je toch het hele jaar door gebruik maken, dan moet je op zoek naar een woonveranda en zal de prijs wat hoger liggen.

Bepaal de locatie en de richting

Als je weet waarvoor je de veranda wilt gebruiken, moet je gaan bepalen waar je hem wilt. Daarnaast is ook de richting waarop de open kant van de veranda wijst niet geheel onbelangrijk. Als je bijvoorbeeld in het zonnetje onder je veranda wil ontbijten, moet het open gedeelte van je veranda zich aan de oost- of zuid- oostkant bevinden. Hierbij zal het in de namiddag en avond echter wat kouder zijn en heb je eventueel een (extra) verwarming nodig. Bij een op het westen of zuidwesten gerichte veranda kan ‘s middags en ‘s avonds juist genoten worden van zonlicht en een zonsondergang. Hier is de aanschaf van een goede zonwering en eventuele ventilatie toepasselijk. Een veranda gericht op het noorden is weer ideaal als je hier bijvoorbeeld graag tv wil kijken. Je zal dan namelijk geen last hebben van reflectie van de zon in het scherm. Hier zal het dan ook wat kouder zijn en is een (extra) verwarming onmisbaar.

Kies het materiaal

Dan zijn er ook nog verschillende opties voor het materiaal waaruit de veranda bestaat. Een houten veranda oogt mooi. Hout heeft een warme uitstraling en geeft je veranda een natuurlijk uitzicht, maar het vergt ook veel onderhoud. Een veranda van pvc kan qua stijl volledig worden afgestemd op je woning. Dit materiaal is namelijk in alle mogelijke kleuren en afwerkingen beschikbaar. Het nadeel hiervan is alleen dat pvc niet super sterk is. Voor een moderne en zeer open veranda, zonder onderhoud, is aluminium de beste keuze. Aluminium is namelijk erg sterk, wat het mogelijk maakt om voor zeer smalle raamprofielen en/of grotere glaspartijen te kiezen.