/Waarom je een muurkas in de tuin zou plaatsen

Waarom je een muurkas in de tuin zou plaatsen

Het is geen nieuws meer dat steeds meer mensen ervoor kiezen om een kas in de tuin te plaatsen of een eigen moestuin aan te leggen. De trend is echter aan het veranderen. De laatste jaren installeren steeds meer tuinders in hun achtertuin een muurkas in plaats van een vrijstaande kas. Maar wat is de reden voor hun populariteit eigenlijk? Wat zijn de voordelen van zo’n muurkas en wat kan je erin verbouwen? Die vragen worden behandeld in deze blog. 

Wat is de reden voor de populariteit? 

De belangrijkste reden dat meer mensen een muukas plaatsen is ruimtegebrek. Ook in wandkassen wordt steeds meer efficiëntie gevonden. Een moderne kwaliteitswandkas heeft ten opzichte van een vrijstaande kas het voordeel dat het dak onder alle hoeken hoog is geplaatst. Vrijstaande kassen met hoge goten zijn vaak iets duurder dan kassen met lage goten. Om deze reden is dus een muurkas is de ideale manier om een kweekruimte te creëren die voldoet aan de eisen van deze telers en ook nog eens goedkoper is 

Wat zijn dan de voordelen? 

Muurkassen zijn vaak breder dan in een standaardkas. Een muurkas heeft veel extra voordelen voor het huis. Naast het verbouwen van verschillende gewassen, zorgt het ook voor extra isolatie. Een muurkas hoeft ook niet groot te zijn om er plezier mee te hebben. Met een kleine muurkas kan er al veel worden bereikt. Je kan bijvoorbeeld: tuinkruiden, aardbeien en sla kweken in een muurkas om verse producten binnen handbereik te houden.  

Wat kan je verbouwen in een muurkas? 

Naast het kweken van heerlijke groenten in de kas, kun je hier ook bloemen en planten kweken. Wandkassen zijn zeer geschikt voor bijvoorbeeld het kweken van orchideeën. Door het klimaat te beheersen, kun je experimenteren met minder voorkomende bloemen of planten. Ook klimplanten kunnen erg goed groeien in een muurkas, omdat ze dan een muur hebben om tegenop te klimmen.