/Wat is het verschil tussen een quartz uurwerk en een mechanisch uurwerk?

Wat is het verschil tussen een quartz uurwerk en een mechanisch uurwerk?

Ben je van plan om een nieuw horloge te kopen, maar twijfel je nog tussen een horloge met een quartz of automatisch uurwerk? Dan is het belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen deze twee uurwerken. In deze blog bespreken we beide uurwerken. Daarnaast gaan we in op de voordelen van beide uurwerken. 

Quartz uurwerk

Om te beginnen een quartz uurwerk. Een quartz horloge heeft een elektrisch uurwerk dat werkt op batterijen. Het eerste quartz horloge werd in 1969 door het Japanse horlogebedrijf Seiko op de markt gebracht. Voor de uitvinding van het quartz uurwerk hadden alle horloges een mechanisch uurwerk. 

Voordelen quartz uurwerk

Een horloge met quartz uurwerk heeft veel voordelen. We hebben de belangrijkste even voor je op een rijtje gezet. Het eerste voordeel is de levensduur van de batterij. Afhankelijk van het merk en model horloge gaat de batterij tussen de een en zes jaar mee. Hierdoor heeft het uurwerk haast geen onderhoud nodig! Het tweede voordeel is dat een quartz uurwerk erg nauwkeurig is. Om precies te zijn, het uurwerk heeft een afwijking van slechts 15 seconden per maand. Het derde voordeel van een quartz uurwerk is dat het een goed betaalbaar uurwerk is. Dit komt doordat de onderdelen voor een quartz horloge vaak goedkoop zijn. Een quartz uurwerk is een uitstekende keuze voor de horlogeliefhebber die een goed betaalbaar kwalitatief uurwerk zoekt.  

Mechanisch uurwerk

Een mechanisch uurwerk werkt niet op batterijen maar op polsbewegingen. De polsbewegingen van de drager van het horloge worden brengen de tandwieltjes in beweging. De draaiende tandwieltjes zorgen er vervolgens voor dat de wijzers rond kunnen draaien en de juiste tijd kunnen aangeven op de wijzerplaat.  

Voordelen mechanisch uurwerk

Een horloge met een mechanisch uurwerk heeft veel voordelen. Het eerste voordeel is dat je nooit meer de batterij hoeft te vervangen. Het horloge wordt namelijk opgeladen door polsbeweging. Het tweede voordeel is dat je de meeste mechanische uurwerken kun je prima 1 tot 2 dagen wegleggen voordat het stopt met lopen. Daarnaast hebben sommige mechanische uurwerken een glazen achterkant zodat je de binnenkant van het uurwerk kan zien. Het is werkelijk waar prachtig om al die tandwieltje en radertjes te zien draaien. Ben jij op zoek naar een mechanisch horloge? Bekijk dan de collectie herenhorloges van Brunott!