/Wat kost het vervangen van een autoruit?
Kapotte autoruit

Wat kost het vervangen van een autoruit?

De voorruit van je auto is kapot! Wat nu? Wanneer je een sterretje hebt, is het probleem zo opgelost. Wanneer er echter echt iets op je autoruit is gevallen of wanneer je een grote barst hebt, dan moet je de voorruit vervangen. De vervanging zelf is zo geregeld. Als je naar Carglass® gaat, dan is je nieuwe ruit binnen anderhalf uur geplaatst. Maar wat gaat dat je kosten?

Selectie van de juiste autoruit

Het is natuurlijk logisch dat niet iedere autoruit even duur is. Als je in een Fiat 500 rijdt, heb je een kleinere ruit nodig dan wanneer je in een Range Rover op Nederlands kenteken rijdt. . Echter, dat is niet de enige factor die meetelt als het om de prijs gaat. Heb jij bijvoorbeeld een gebogen voorruit of een hele dunne ruit? Dan kan dit ook meespelen in de kosten. Het is dus nagenoeg onmogelijk om van tevoren zelf de kosten te berekenen. Het goede nieuws is dat je deze wel gewoon op kunt vragen. Bel een autoruitschadehersteller en zij helpen je verder op basis van je kenteken. Op die manier weet je snel wat de voorruit vervangen kosten zijn.

De kosten van de plaatsing van de ruit zijn voor bijna alle auto’s hetzelfde. De techniek en materialen zijn vaak ontwikkeld door de autoruitschadehersteller en zij volgen de richtlijnen van de fabrikant met betrekking tot bijzonderheden. Er kunnen echter wel extra kosten ontstaan wanneer je hulpsystemen in de auto hebt die werken met camera’s achter de voorruit. Denk hierbij aan lane of park assist. Wanneer dergelijke systemen ontkoppeld worden voor de plaatsing van de ruit en daarna teruggeplaatst worden, dan moet de hersteller de systemen opnieuw kalibreren. Vraag daarbij altijd om een bewijs van kalibratie.

De autoverzekering

Wanneer de kosten bepaald zijn, dan is natuurlijk de volgende vraag wie er voor die kosten op moet draaien. Wanneer je WA-verzekerd bent en er geen derde partij verantwoordelijk is voor de schade, dan zijn de kosten voor eigen rekening. Ben je WA+ of Allrisk verzekerd, dan is ruitschade verzekerd. Er is dan in je polisvoorwaarden echter soms sprake van een eigen risico, vooral bij WA+ verzekeringen. Dit kun je eenvoudig opzoeken in je polisvoorwaarden. Zo kom je niet bij de autoruitschadehersteller voor een verrassing te staan. Tevens kan ook de hersteller voor je opzoeken of je een eigen risico hebt, schroom dus niet om ernaar te vragen.

Wil je hier meer over weten? Kijk dan op mannenfocus.nl