/Wat zijn de verschillen tussen inktcartridges en toners
Wat zijn de verschillen tussen inktcartridges en toners

Wat zijn de verschillen tussen inktcartridges en toners

Het is u vast ook wel eens overkomen. U bent druk bezig met het uitwerken van een rapport die u graag hardcopy mee wilt nemen naar een belangrijke vergadering. U heeft net de laatste hand gelegd en wilt het document gaan afdrukken. Er komen geen papiertjes maar piepjes uit de printer die aangeven dat er iets mis is. Heeft u weer.. Precies op zo’n belangrijk moment is de inkt op. Gelukkig kunnen de meeste websites snel alternatieven leveren. Maar heeft u een cartridge of een toner nodig? Kan ik beide in mijn printer gebruiken en wat zijn de verschillen eigenlijk

De inktcartridge

Een inktcartridge wordt voornamelijk gebruikt voor inkjet printers. Deze cartridge kenmerkt zich door de vloeibare inkt die het bevat. De inkt wordt opgenomen in een soort spons. Bij het afdrukken spuit de printkop de inkt op het papier. De printkop krijgt door elektrische schokjes precies door waar de inkt moet komen. De inktcartridges zijn zelf bij te vullen. Dit kan echter nogal een ‘kliederboel’ worden waardoor veel mensen de voorkeur geven aan de aanschaf van een nieuwe cartridge.

Een toner

En wat is een toner dan precies. Een toner gebruik je in een laserprinter. De inkt is niet vloeibaar een heel fijn poeder. Dit poeder moet op een document geplakt worden middels een elektrisch geladen rol. Hoe gaat dat in zijn werk? De laser van de printer verlicht de plekken waar de inkt moet komen. Op deze plekken blijft het tonerpoeder plakken. Het papier wordt daarna over de elektrisch geladen rol gerold waardoor de inktpoeder op het papier wordt aangebracht.

Wat is het grote verschil tussen de twee?

Het verschil is dat de inkjet printer de inkt op het papier spuit. De laserprinter brengt tonerpoeder aan op heet papier waarna de elektrische rol het versmelt. Maar ook de prijs en levensduur is anders. Inktcartridges gaan ongeveer 500 pagina’s mee. Maar de inkt is vloeibaar dus het is belangrijk dat de printer minimaal één keer per week gebruikt wordt.

De toner kan tot wel 2.000 blaadjes afdrukken. Ook zit er geen houdbaarheidsdatum aan de inkt. Dit maakt dat de inkt wel een stukje duurder dan de inktcartridge. Gelukkig zijn er tegenwoordig goedkope toners op de markt van huismerken. Dit zijn prima alternatieven die even goed werken als de dure toners van de grote merken zoals HP, Canon, Dell etc.