/Welk speelgoed is het beste voor je kinderen?

Welk speelgoed is het beste voor je kinderen?

Wat is het beste, onmisbare speelgoed voor kinderen, baby’s, peuters en kleuters? Hieronder lees je er meer over, maar voordat we hier verder op in gaan wil ik de vraag beantwoorden: Wat maakt speelgoed goed?

Houten speelgoed vs plastic speelgoed

Met de golf van prachtig, handgemaakt houten speelgoed dat tegenwoordig in de markt beschikbaar is, in combinatie met alle negativiteit rond de milieuproblemen veroorzaakt door plastic speelgoed, is er een overweldigende bashing geweest van plastic speelgoed ten gunste van houten speelgoed.

Dit geheel dat de kindertijd van je kinderen vult met ‘houten speelgoed van plastic’, is echt een van mijn grootste opvattingen over spelen geweest. Nu voordat je spot en besluit de rest van dit bericht niet te lezen omdat je helemaal gek bent op alle dingen van hout, geef me de kans om het uit te leggen omdat ik zelf een enorme fan ben van houten speelgoed.

Ja, houten speelgoed is tijdloos en duurzaam.

Ja, houten speelgoed is absoluut milieuvriendelijker.

Ja, houten speelgoed is tastbaar, veilig, minder storend en interactiever.

Ja, houten speelgoed stimuleert de verbeelding om te bloeien en groeit mee met je kind.

MAAR, dat houten speelgoed dat je in gedachten hebt en in je hoofd voorstelt als je aan je favoriete speelgoed denkt, het zijn geweldig speelgoed NIET omdat ze van hout zijn, maar omdat ze OPEN-ENDED zijn.

Wat is Open-ended speelgoed

Simpel gezegd, speelgoed met een open einde is speelgoed waarmee op meerdere en gevarieerde manieren kan worden gespeeld.

Ze worden vaak beschreven als speelgoed dat voor 90% uit kinderen bestaat en voor 10% uit speelgoed, omdat ze veel ruimte laten voor de inbreng van een kind. Tien kinderen kunnen hetzelfde speelgoed krijgen en alle tien zouden bij verschillende gelegenheden verschillende manieren vinden om ermee te spelen op basis van hun interesses, ontwikkelingsstadium, natuurlijke vaardigheden en verbeelding. Volgens deze definitie kan hetzelfde speelgoed meestal worden gespeeld door een baby, een peuter, een kleuter en zelfs verder.

Speelgoed met een open einde stimuleert eindeloze creativiteit en verbeelding.

Open-ended speelgoed voorbeelden

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van open-ended speelgoed.

Bouwblokken

Blokken zijn blokken. Of het nu gaat om een set van €10,- blokken of van een set van €50,- Grimms bouwstenen, ze dienen allemaal om kinderen aan te moedigen om te bouwen, bouwen, creëren, voorstellen, ontwerpen, engineeren, experimenteren, problemen oplossen etc.

Grimms grote regenboog

OK, ik moet een product van Grimms in deze lijst opnemen. Ik moet het gewoon doen. Het houten speelgoed van Grimms is wereldberoemd en niet voor niets! Naast dat het een open einde heeft, vind ik het geweldig dat hun hout afkomstig is uit duurzame bossen. De unieke houtnerf van elk product is gewoon prachtig en echt uniek in zijn soort. En het feit dat ze niet-giftige kleurstoffen gebruiken om de heldere mooie kleuren te krijgen waar ze bekend om staan, waardoor het veilig is voor gebruik vanaf de geboorte?

Als er nu maar één item van Grimm is dat ik als uitgangspunt kan aanbevelen, dan zou het zonder twijfel de Grimms regenboog zijn. Het is zo eenvoudig en minimalistisch in ontwerp, maar biedt zoveel in termen van creatieve mogelijkheden en fantasierijke inspanningen. Minder is meer en het kan niet perfecter zijn om dit specifieke product te beschrijven.