/Is je afvoer verstopt? Zo kom je er vanaf!

Is je afvoer verstopt? Zo kom je er vanaf!

Heb je last van een verstopte afvoer, bijvoorbeeld een verstopte WC of juist een gootsteen? Een verstopping kan op allerlei plekken in het huis ontstaan, van de vaatwasser tot de afvoer van de CV, het doucheputje en de wasmachine. Is je afvoer verstopt, dan wil je dit graag verhelpen. Het brengt ongemak en mogelijk zelfs schade met zich mee. In dit blog vertellen we je daarom hoe je een verstopping het snelste kunt verhelpen, of het een goed idee is om zelf aan de slag te gaan, en wat een ontstoppingsdienst in Alkmaar of jouw regio voor jou kan betekenen. 

Zo raakt een afvoer verstopt

Een afvoer kan snel verstopt raken, vooral wanneer er dingen doorheen worden gespoeld die er niet in thuishoren. Denk bijvoorbeeld aan voedselresten die door de gootsteen in de keuken worden weggespoeld, of de haren in het doucheputje die worden doorgespoeld. Vaak spoelen dit soort vaste deeltjes gewoon weg, maar het kan voorkomen dat ze blijven haken, waardoor het vuil zich al snel opstapelt. Dat zorgt ervoor dat de leiding dichtslibt en er op den duur (bijna) geen water meer doorheen kan. Ook grote doorgespoelde objecten, zoals maandverband, kunnen een verstopping veroorzaken. Zelfs zeepresten kunnen na verloop van tijd een leiding laten dichtslibben.

Kun je een verstopping zelf verhelpen?

Raakt een afvoer of je regenpijp verstopt, dan is het misschien je eerste gedachte om zelf te proberen de verstopping te verhelpen. Toch kan een verstopping al snel zo ernstig of complex worden dat de gebruikelijke middeltjes die worden aangeraden om een verstopping op te lossen niet meer werken. Ga je met grover geschut aan de slag, dan loop je juist weer het risico om je leidingwerk of afvoer te beschadigen, en dan ben je verder van huis. Daarom is het doorgaans een beter idee om een ontstoppingsbedrijf in de arm te nemen. Die kunnen de verstopping doorgaans al binnen een half uur verhelpen.

Een verstopping voorkomen doe je zo

Is de verstopping verholpen, dan wil je er natuurlijk voor zorgen dat hij niet snel terugkomt. De belangrijkste tip die we je kunnen geven om verstoppingen te voorkomen, is ervoor te zorgen dat er geen vaste deeltjes door kunnen spoelen die niet in de afvoer thuishoren. Denk bijvoorbeeld aan die etensresten die door de keukengootsteen worden gespoeld. Die kun je het beste opvangen door middel van een korf of een filter, waardoor ze niet in de leidingen terecht komen. Dat voorkomt verstoppingen al snel.