/Elektrische auto opladen: thuis of toch onderweg?

Elektrische auto opladen: thuis of toch onderweg?

Als je over de mogelijkheid beschikt om thuis een laadpaal te plaatsen, dan biedt dit tal van voordelen. Toch kan ook onderweg opladen de uitkomst bieden. Maar wat is nu beter? Kiezen voor een openbaar laadpunt of toch vaker thuis je auto aan het stopcontact hangen? Voor dit artikel hebben we de voor- en nadelen onderzocht. 

Voor- en nadelen van laden onderweg

Kies je voor een openbare elektrische laadpaal? Dan biedt dit ook veel voordelen. Vooral als we kijken naar de laadsnelheid. De meeste privé laadpalen beschikken over een zeer trage laadsnelheid. Soms duurt het wel achttien uur voordat de accu volledig is opgeladen. Dat is niet erg wanneer de auto toch stilstaat, maar is geen oplossing wanneer je veel en lange ritten maakt. Dan is een elektrische laadpaal onderweg veel sneller. 

Wanneer je je auto aan een snellader oplaadt, dan is deze meestal binnen twintig tot veertig minuten opgeladen. Handig wanneer je een langere rit door Nederland maakt. Dit biedt direct de mogelijkheid om even de benen te strekken en een pauze in te lassen. Opladen bij een traditionele laadpaal duurt meestal tussen de vier en tien uur, maar dit is nog aanzienlijk sneller dan veel laadpunten thuis. 

Het nadeel van opladen onderweg is dat je meestal duurder uit bent. Als je geld wil besparen, is het dan ook slimmer om thuis op te laden. Hoewel, de tarieven willen nog weleens uiteen lopen. Gebruik daarom een laadpaal-app om te onderzoeken waar de goedkoopste laadpaal bij jou in de buurt is. Zo betaal je nooit meer dan nodig is. 

Voor- en nadelen van een eigen laadpaal 

Als je over de luxe van een eigen parkeerplek beschikt, is het natuurlijk heel fijn om hier ook een laadpaal voor aan te schaffen. Het fijne hiervan is dat je dan profiteert van de elektriciteitskosten van jouw energieleverancier. Je betaalt niks extra’s. Je kunt nog meer besparen door de laadpaal te combineren met zonnepanelen. Zo vallen de extra kosten vrijwel in het niet. 

Ook is het prettig om te weten dat je over de zekerheid van een eigen laadpaal beschikt. Je weet zeker dat je altijd toegang hebt tot een laadpunt. Daarnaast hoef je nooit met een vrijwel lege accu de weg op. Je sluit je auto eenvoudig aan bij thuiskomst en deze begint met laden terwijl jij je ding doet of gaat slapen. Zo verspil je geen onnodige tijd. 

Een groot nadeel van een eigen laadpaal is dat de laadsnelheid dus veel minder hoog ligt. Hierdoor ben je meer tijd kwijt aan het opladen. Dit is dus enkel handig wanneer je toch voor langere tijd niet de weg op hoeft. 

Conclusie 

Maar wat is beter? Thuis opladen of langs de weg bij een openbare laadpaal? Wat de beste keuze is, hangt van veel verschillende factoren af. Dit kan per situatie verschillen. Wanneer je over de mogelijkheid voor een eigen laadpaal beschikt, dan is het altijd goed om deze beslissing te maken. Zo beschik je over het beste van beide werelden.