/Wat is aanhangerverlichting?

Wat is aanhangerverlichting?

Aanhangerverlichting is zeer belangrijk voordat je de weg op gaat. Of je nu een fervent caravaneigenaar bent, af en toe een trailer gebruikt voor werk of plezier, begrijpen hoe verschillende soorten verlichting werken, is van erg belangrijk. In deze blog gaan we het hebben over soorten verlichting op de aanhanger en waarom dit gebruikt wordt. Deze verlichting speelt een cruciale rol in het vergroten van de zichtbaarheid en veiligheid op de weg.

Is Ledverlichting een oplossing?

Ledverlichting is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een populaire keuze voor aanhangerverlichting. De afkorting LED staat voor “Light Emitting Diode,” wat verwijst naar het gebruik van halfgeleidercomponenten om licht te produceren. Ledverlichting biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele gloeilampen.

Een van de meest opvallende voordelen van ledverlichting is de buitengewone duurzaamheid. LED’s gaan aanzienlijk langer mee dan gloeilampen, wat resulteert in minder vaak vervangen en dus lagere onderhoudskosten. Bovendien zijn LED’s schokbestendig, wat essentieel is voor aanhangerverlichting, gezien de ruwe omstandigheden op de weg.

Een ander belangrijk aspect van ledverlichting is de efficiëntie. LED’s produceren veel meer licht per watt dan gloeilampen, wat resulteert in helderdere verlichting met minder energieverbruik. Dit draagt niet alleen bij aan lagere brandstofkosten voor het trekkende voertuig maar ook aan een verminderde belasting van het elektrische systeem van de aanhanger.

Waarvoor heb ik markeringsverlichting?

Markeringsverlichting is een ander onderdeel van aanhangerverlichting. Deze verlichting is ontworpen om de omtrek van de aanhanger te markeren en de lengte en breedte duidelijk aan te geven. Dit draagt aanzienlijk bij aan de veiligheid tijdens het rijden, vooral in situaties waarin de aanhanger zich in het donker of bij slecht zicht op de weg bevindt.

Markeringsverlichting bestaat doorgaans uit amberkleurige lichten aan de voorzijde van de aanhanger en rode lichten aan de achterzijde. Deze lichten geven andere weggebruikers duidelijke visuele aanwijzingen over de grootte en het type van de aanhanger, waardoor het risico op ongelukken wordt verminderd.

Het gebruik van markeringsverlichting is niet alleen een kwestie van veiligheid, maar ook van wettelijke conformiteit. De meeste landen hebben specifieke regelgeving met betrekking tot de verlichting van aanhangwagens, en het voldoen aan deze voorschriften is essentieel om boetes en mogelijke problemen te voorkomen.

Achterlicht bescherming voor jouw aanhanger

Hoe vervelend is het als achteruitrijdt en je een paaltje over het hoofd ziet, dan is je glaasje waarschijnlijk kapot. Hiervoor is achterlicht bescherming beschikbaar, dat helpt je met het beschermen van het achterlicht. Er zijn een aantal verschillende soorten beschikbaar, sommige zijn gewijd aan een specifiek type. Vaak moet je wel in het chassis van de aanhanger boren om de bescherming te monteren, maar er zijn ook uitvoeringen waar boren niet nodig is. Zorg ervoor dat jouw lampen ook veilig zijn met bescherming voor jouw aanhanger.

Aanhanger verlichting vervangen

Wat moet je doen bij het vervangen van aanhanger verlichting. Het is best makkelijk, je kijkt naar de aansluiting en het merk. Als het mogelijk is, kunt u altijd kiezen voor hetzelfde type. Mocht u willen wisselen van type dan is dat vaak bij Aspock het makkelijkst. Daar heeft de Multipoint serie namelijk dezelfde aansluiting. Voor meer informatie over aanhanger verlichting kan je naar Aanhangwagendirect.nl.