/De oorzaken van schouderklachten: van overbelasting tot artrose 

De oorzaken van schouderklachten: van overbelasting tot artrose 

Heb je ooit last gehad van schouderpijn? Zo ja, dan ben je zeker niet de enige. Schouderklachten komen vaak voor en kunnen je dagelijkse activiteiten ernstig belemmeren. Van het tillen van boodschappentassen tot het gooien van een bal, de schouder is een cruciaal gewricht dat veel beweging mogelijk maakt. Maar wat zijn nu eigenlijk de oorzaken van schouderklachten? In dit artikel zullen we verschillende factoren bespreken.

Overbelasting 

Een van de meest voorkomende oorzaken van schouderklachten is overbelasting. Denk hierbij aan herhaaldelijke bewegingen, zoals het telkens weer optillen van zware voorwerpen of het uitvoeren van dezelfde beweging tijdens het sporten. Deze overbelasting kan leiden tot irritatie van de pezen en spieren rondom het schoudergewricht, wat resulteert in pijn en beperkte bewegingsmogelijkheden.

Een verkeerde houding 

Een andere veelvoorkomende oorzaak van schouderpijn is een verkeerde houding. Het constant zitten met een gebogen rug en schouders kan leiden tot spierspanning en pijn in de schouders. Ook het slapen op een verkeerd kussen of matras kan schouderklachten veroorzaken. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je houding en ervoor te zorgen dat je een ergonomische omgeving hebt, zowel op het werk als thuis. Denk hierbij voorbeeld aan de juiste bureaustoel en een zit-sta bureau. 

Schouderklachten n.a.v. een blessure 

Sommige mensen ervaren schouderklachten als gevolg van een blessure, zoals een val of een botsing tijdens het sporten. Dit kan resulteren in schade aan de pezen, spieren of het gewrichtskapsel van de schouder. In dergelijke gevallen is het raadzaam om medische hulp te zoeken om de ernst van de blessure vast te stellen en een passend behandelplan te krijgen.

Artrose 

Een andere belangrijke factor die kan bijdragen aan schouderklachten is leeftijd. Naarmate we ouder worden, neemt het risico op het ontwikkelen van schouderproblemen toe. Een veelvoorkomende aandoening bij oudere mensen is artrose, waarbij het kraakbeen in het gewricht geleidelijk verslijt. Dit kan pijn, stijfheid en verminderde bewegingsvrijheid veroorzaken. 

Wat te doen bij schouderklachten? 

Een van de eerste stappen bij de behandeling van schouderklachten is rust. Het geven van voldoende rust aan je schouder kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van het herstel. Daarnaast is het raadzaam om fysiotherapie te overwegen als een essentiële behandelingsoptie. 

Schouder fysiotherapie biedt een breed scala aan behandelingen en technieken om schouderklachten te verlichten en het herstelproces te bevorderen. Een fysiotherapeut kan specifieke oefeningen voorschrijven om de spieren rondom het schoudergewricht te versterken en de mobiliteit te verbeteren. Daarnaast kunnen mobilisatietechnieken en massage helpen om de pijn te verminderen en de doorbloeding te bevorderen.