/All risk, wat is dat nu precies

All risk, wat is dat nu precies

Als je een all risk verzekering afsluit dan kies je voor de meest uitgebreide dekking. Het staat letterlijk voor “alle risico’s”. Je bent niet letterlijk voor alle schade verzekerd zoals je misschien zou denken, maar wel voor veel soorten schade. We hebben het dan over onvoorziene en onverwachte schades die kunnen ontstaan. Het is een goede verzekering voor mensen die graag willen dat alles goed zit.

All risk komt voor bij verschillende soorten verzekeringen

De term all risk (ook wel “volledig casco”) komt terug bij verschillende typen verzekeringen. Je hebt bijvoorbeeld all risk bij de inboedelverzekering. Bij de all risk inboedel ben je verzekerd voor vrijwel alle onvoorziene schade aan de inboedel in je woning. Denk bijvoorbeeld aan het laten vallen van je telefoon in huis of dat de kat iets omstoot. De inboedel all risk zorgt ook voor dekking bij brand, inbraak, neerslag, lekkage en storm. 

Echter als we het over all risk hebben is de bekendste variant wel de all risk autoverzekering. De all risk autoverzekering is de hoogste dekking die je kan hebben voor je auto. Met deze verzekering is schade aan je auto die je zelf veroorzaakt gedekt. Als je auto na een botsing of aanrijding total loss is dan wordt de volledige waarde vergoed door de verzekeraar. 

Wanneer is een all risk autoverzekering aantrekkelijk?

Een all risk autoverzekering is vaak bij nieuwe auto’s het meest interessant. Maar ook zeker bij auto’s met een hoge dagwaarde. Denk bijvoorbeeld aan een wat oudere Porsche die toch nog flink wat waarde heeft. Je moet nagaan wat krijg je terug bij een total loss. Als je de premie daar tegen afzet kan je bepalen of de dekking aantrekkelijk is.

Mogelijkheid voor nieuwwaarde of aanschafwaarde te verzekeren

Een nieuwe auto is leuk, maar hoe zuur is het als je deze na twee dagen total loss rijdt. Je zou dan het liefst een vergelijkbare auto terug willen. Dat kan als je de auto hebt verzekerd voor nieuwwaarde of aanschafwaarde. Bij nieuwwaarde krijg je het bedrag terug om een identieke nieuwe auto terug te kopen. Bij aanschafwaarde krijg je het bedrag terug wat je hebt betaald. Deze regelingen zijn alleen in combinatie met de all risk verzekering af te sluiten en hebben meestal een maximale looptijd van 3 jaar.

Is een all risk verzekering altijd de beste keuze?

All risk hoeft niet altijd het meest interessant te zijn. Voor deze dekking betaal je een hogere premie. De premie die je meer betaald kan aanzienlijk zijn terwijl het verzekerde voordeel minimaal is. Uiteindelijk geldt: licht je in met de juiste informatie. Let op de voorwaarden en ga voor de autoverzekering die het beste past bij jouw persoonlijke kenmerken en situatie.