/Het voordeel van het waterdoorlatende kunstgras

Het voordeel van het waterdoorlatende kunstgras

Je hoort steeds vaker de kreet om de tuinen en omgeving groener te maken. Met minder stenen in de tuin kan het regenwater beter in de bodem trekken en wordt het rioleringssysteem minder belast tijdens zware regenval. Maar het andere extreem; lange periodes van droogte, zorgen er nu juist voor dat groene gazons te veel water verbruiken om groen te blijven. Wanneer gazoneigenaren hun tuin (begrijpelijk) groen willen houden, gebruiken ze vele liters aan water die voor andere doeleinden gebruikt had kunnen worden. Lees verder om nu meer te weten te komen over hoe kunstgras voor beide extremen een uitstekend alternatief is.

Kunstgras vs. tegels in de tuin

Door de verstening van Nederland heeft ons rioleringssysteem steeds meer moeite om het water te verwerken tijdens zware regenbuien. Hierdoor krijgen we steeds vaker te maken met straten die blank staan. Daarnaast zullen we door klimaatverandering steeds frequenter zware stromen over ons heen krijgen. Om overstromingen te voorkomen moeten we de tegels in onze tuinen zo veel mogelijk wegwerken en vervangen door een alternatief die de bodem toestaat het water op te nemen.

Voor mensen die graag een gazon willen hebben, lijkt gras de perfecte optie. Maar dat komt weer met andere problemen die zo verder uitgelicht zullen worden. Kunstgras is perfect om makkelijk aan te leggen, en zorgt ervoor dat het water makkelijk opgenomen kan worden door de bodem. Wanneer je de juiste ondergrond gebruikt, zal al het regenwater opgenomen worden en help jij bij het voorkomen dat de riolen overstromen. Daarnaast heb je een mooie groene, makkelijk te onderhouden tuin waar geen water op zal blijven liggen bij extreem weer.

Kunstgras vs. levend gras

Hoewel levend gras in de meeste gevallen beter is voor wateropname dan kunstgras, bied kunstgras meer voordelen voor waterbeheer in een veranderend klimaat. Tijdens zware regenbuien zullen zowel kunstgras en levend gras het water goed verwerken en kan het door de bodem opgenomen worden. Maar levend gras vraagt om regelmatig onderhoud dat prijzig en tijdrovend is. Het voordeel van kunstgras komt pas echt naar boven tijdens de steeds vaker voorkomende, langere periodes van extreme droogtes.

De laatste paar zomers hebben ons laten zien dat klimaatverandering ook onze watervoorraad in gevaar kan brengen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor ons, maar ook voor de natuur. Een levend gazon heeft veel water nodig om tijdens de hete zomermaanden te overleven. Tijdens extreme hitte loopt dit zelfs op tot ruim drie uur besproeien per dag. Dit vraagt om veel extra water dat ook naar voedselvoorziening of drinkwater zou kunnen gaan. Kunstgras heeft dit extra water niet nodig, en blijft altijd groen. Hierdoor bespaar je enorme hoeveelheden water en help je het milieu door het water niet te verspillen aan doeleinden die uiteindelijk niet noodzakelijk zijn. Je kunt je tuin vervolgens versieren met potten waar planten in zitten die goed tegen de hitte kunnen als je toch levende planten wilt hebben die de insectenpopulatie ondersteunen. Met een kunst gazon ben jij in beide situaties goed bezig voor het milieu en de samenleving.