Virtual Reality is tegenwoordig ‘hot’. Maar is het echt zo’n vooruitstrevende techniek of is het gewoon een vermakelijke hype die over een paar jaar weer vergeten is? En is het waardevol om er op dit moment in te investeren?
Oorsprong van VR
Voor een lange tijd was Virtual Reality een concept uit sci-fi boeken en films. Het heeft recentelijk een doorbraak gemaakt, maar VR techniek werd al in de jaren ’80 ontworpen, en in de jaren ’90 toegepast. Zoals je kunt verwachten is dit nooit iets geworden. Omdat de techniek nog teveel nadelen had om serieus gebruikt te worden, en toch erg prijzig was. Daarna is het vrij lang stil gebleven. Na wat geruchten, opstart campagnes en testen kwam in 2015 eindelijk de Oculus Rift, en kort daarna is vrijwel elk bedrijf aan de slag gegaan met zijn of haar eigen versie van zo’n bril. Het verschil met twintig jaar terug is dat de technologie veel beter in staat is de visie van VR waar te maken, en dat het over het algemeen een stukje betaalbaarder is geworden.
Wat kun je met VR?
Tot op heden is VR vooral toegespitst op entertainment, zoals video games, interactieve video’s of ware ‘immersive experiences’. Deze combineren beeld, geluid en interactiviteit. Maar VR is ook voor andere doeleinden geschikt, zoals training voor artsen, chirurgen, chauffeurs en militairen. Waar wat heb jij, een doorsnee consument er aan?
Veel ondersteuning
Het leuke aan VR is dat het volledig aan het opkomen is. Dit betekent niet alleen dat er meer brillen komen, maar ook dat er enorm veel content voor word gemaakt. Waar er een paar jaar terug misschien een aantal games en video’s had, zijn er nu hele (start-up) bedrijven die volledig op VR zijn gericht. Er is dus steeds meer kans dat er genoeg voor jou bij zit om langdurig plezier te hebben van zo’n bril. Toch is er tot nu toe niet echt over een ‘killer-app’ te spreken, en dus is het alleen interessant als je het ook als coole gadget blijft zien.
Wil je hier meer over weten? Kijk dan op mannenfocus.nl