/Waarom ruik ik een rioollucht

Waarom ruik ik een rioollucht

Rioolgassen die zich terugtrekken in uw huis kunnen een ernstig probleem vormen. “Rioolgas” is een algemene term voor de schadelijke mix van chemicaliën die het bijproduct zijn van rottend afval. Rioolgas kan bestaan uit waterstofsulfide, ammoniak en methaan. Deze gassen veroorzaken in de meeste gevallen een onaangename rioollucht in huis. In sommige gevallen kan blootstelling aan deze gassen hoofdpijn, duizeligheid, geheugenverlies, vergiftiging en verstikking veroorzaken. In grote hoeveelheden is er zelfs gevaar voor brand of een explosie.

Veel voorkomende oorzaken

Er zijn een aantal vrij normale redenen waarom je rioolgas kunt ruiken in delen van je huis die gemakkelijk te repareren zijn.

Watervallen

Watervallen, ook wel P-vallen of S-vallen genoemd, bevinden zich meestal in de buurt van vloerafvoeren en wasbakken en bevinden zich onder elke gootsteen in het huis. Ze werken om water in de bocht op te vangen en om te voorkomen dat het gas weer in het huis terechtkomt. Als de val is uitgedroogd, heeft het rioolgas een duidelijk pad naar het huis. Als de geur uit een gootsteen komt, laat je het water gewoon een paar seconden lopen om de val te herstellen. Als de geur uit een vloerafvoer komt, giet dan een kan water in de afvoer om de goede werking te herstellen. Vallen drogen uit als ze niet veel gebruikt zijn, de lucht in het huis is erg droog, of er is een lek ergens voor de val.

Slechte wasring op het toilet

Tussen de toiletflens en de voet van het toilet moet een wasring worden aangebracht voor een water- en luchtdichte afsluiting. Deze wasring kan af en toe gaan lekken of gecompromitteerd raken, waardoor rioolgas in het huis kan komen. Als dat uw oorzaak is, moet u de wasring op het toilet vervangen.

Andere oorzaken van de geur zijn niet zo eenvoudig en vereisen uitgebreidere, duurdere reparaties.

Rioolpijplekken

Lekken van rioolleidingen zijn moeilijker te diagnosticeren en vereisen meer expertise om te repareren. Als uw toilet gorgelt en uw afvoerkanalen traag zijn naast de rioolgasgeur, dan heeft u waarschijnlijk een lek in de rioolleiding.

Losse verbindingen

Losse aansluitingen langs de ontluchtingspijp of de riolering kunnen ook de doordringende gassen in huis laten komen. Deze zullen meestal binnenin een muur of in het plafond zitten, dus u zult de hulp van een ervaren loodgieter waarderen om dit probleem te verhelpen.