/3 tips voor een krachtige sollicitatiebrief
sollicitatie brief schrijven

3 tips voor een krachtige sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief, ook wel een motivatiebrief, is voor vrijwel elke positie een must. Dit is jouw voet in de deur die jouw wellicht bij een bedrijf binnen zal krijgen. Een goede sollicitatiebrief geeft antwoord op de vragen die een bedrijf zou kunnen hebben bij het bekijken van jouw CV. Het geef een eerste indruk, maar ook een toelichting op wie jij bent. Hoe schrijf je een aangrijpende en sterke sollicitatiebrief?

Schrijf voor het bedrijf

Uiteraard heb jij een eigen stijl, en ga je vertellen wat je wilt vertellen. Toch is het handig om voordat je begint met schrijven een goed idee te krijgen over het bedrijf waar je het naartoe gaat sturen. Als je naar een creatief ontwerpbureau schrijft kan het lonen om wat losser en wat informeler te vertellen over jezelf, en jouw sociale skills wat meer uit te lichten. Bij een formeel advocatenbureau moet je uiteraard zo professioneel en strak mogelijk blijven.

Ken jezelf

Het klinkt misschien logisch, maar blijf altijd jezelf. Er is vaak de neiging om voor de zekerheid onze unieke of aparte kanten deels te verbergen, om zo ‘normaler’ over te komen. Als er één ding een afknapper is voor degene die al de sollicitatiebrieven door moet gaan spitten, is het wel een ‘normaal’ persoon. Wees altijd realistisch over jezelf. Als je te lovend gaat doen over je eigen kunnen zal dat edel gaan klinken, maar een hele onzekere persoon die niet achter zijn eigen werk staat spreekt natuurlijk ook niet zo snel aan.

 

Blijf eerlijk

Als je dingen overdrijft en mooier maakt dan ze zijn zou je misschien meer kans hebben om bij een bedrijf binnen te komen. Toch heb je er alleen jezelf mee als je liegt om bij een bedrijf binnen te komen. Bedrijven stellen bepaalde eisen voor specifieke redenen. Als jij niet goed kunt wat ze van je vragen, dan zal het werk waarschijnlijk ook niet zo bij jou passen. Beeld je dus altijd een moment in dat jij de baan waarop je solliciteert ook echt krijgt voordat je schrijft.